fredag 6 maj 2016

FredagsFilmerna: James Bond 007, Timothy Daltons filmer

Det blir bröllopsdagsfredagsmys ikväll med ännu mera Bond. Vi börjar närma oss slutet av boxen, och jag börjar närma mig slutet av Bond-tolkare att skriva om.

På tur idag står Timothy Dalton som gestaltade den brittiske spionen i endast två filmer.

Bildkälla Rhode Island movie corner
Dalton är också en sådan där Bond som jag gillade och gärna hade sett mer av. Han porträtterade en ifrågasättande Bond, som inte alltid uppskattade sina uppdrag. Lite mindre humor, lite mer livströtthet. Han var också rätt så påverkad av Ian Flemings version av Bond, och försökte hålla sig mer trogen den litterära ursprungsversionen av karaktären. På många sätt är hans porträttering av Bond väldigt nära den vi ser idag. Mindre snack och mer action, eller något.

Timothy Daltons Bondfilmer heter som följer:

  • The living daylights   från 1987. Iskallt uppdrag
  • Licence to kill  från 1989. Tid för hämnd
Ska vi prata Bond-sånger lite? Jag var/är nämligen ett stort fan av a-ha så jag var ganska glad när de fick i uppdrag att göra titellåten till filmen "The living daylights". Det är inte min favoritlåt vare sig bland Bond-låtarna eller deras egna låtar, men det svänger ändå. Jag tycker fortfarande att det är en bra låt.
När jag skriver om nagellacken som ingår i OPIs Skyfall-kollektion låter jag titelsekvensen ingå i inlägget, men här tänkte jag att det kunde vara kul att spana in a-has video istället.