söndag 15 maj 2016

Kardemummabullens dag

Att kanelbullen har en egen dag den 4: e oktober är rätt så etablerat vid det här laget. Att 15 maj är kardemummabullens dag hade jag dock inte en aning om förrän tidigare i veckan, men då jag tycker att kardemummabullar är snäppet godare än kanelbullar så var det inget större besvär för mig att fira den här dagen med ett bullbak.


Grunddeg till bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker eller sirap
1 msk kardemumma
800 g vetemjöl, ca 14 dl

Smält smöret över svag värme, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke, slå över lite av degspadet och lös upp jästen i det, tillsätt sedan resten av degspadet.
Blanda ner salt, socker/sirap och kardemumma. Tillsätt sedan vetemjöl och knåda degen tills den släpper bunkens kanter. Jag använder min Kitchen Aid och kollar när det börjar släppa, det går fortare än när jag knådade igenom degen med träslev.
Låt degen jäsa 40-50 minuter.
Häll upp degen på mjölad arbetsyta och knåda igenom den. Färdig att bakas ut till den typ av bulle/längd/krans du vill ha. Så här gör jag:

Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en fyrkantig platta. Bred på rumsvarmt smör, som om man brer en smörgås, Strö över socker och valfri smaksättning - idag var det alltså kardemumma, andra dagar är det kanel eller vaniljsocker.
Vik degplattan på mitten, skär ut remsor och snurra dessa till bullar. Eller rulla ihop den och skiva rullen. Eller rulla ihop den, klipp upp den och vik ut degflikar för att forma en längd eller en krans.
Låt det utbakade vetebrödet jäsa på plåt 20-30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, hackade nötter eller som jag gjorde här - strösocker blandat med lite kardemumma.
Grädda sedan mitt i 250 grader varm ugn, 6-9 minuter beroende på storleken på bullarna. Mina jättebullar var inne i ugnen 8 minuter.
Kransar och längder gräddas i 200 grader 15-20 minuter.

Finns det vaniljbullens dag? För vaniljbulle är min favoritbulle...