fredag 23 juni 2017

Fredagsmys: Granola 2.0

Idag är det midsommarafton, holofredag och fredagsmysarnas fredagsmys. Jag är inte mycket för att fira midsommar egentligen. Har aldrig förstått det där med att hoppa kring en stång nerkörd i marken och ha en massa blommor överallt. Men det är ju jag det.

Midsommar till trots så bör man ändå äta frukost. Så att man klarar av alla sillar och jordgubbstårtor. Min frukost bestod i dag av en ostmacka med inlagd gurka, te och en skål yoghurt med hemlagad granola och nyplockade smultron. Omnomnom!
Det är den där granolan som står för dagens fredagsmystema. För det är något högst tillfredsställande med att göra sin egen granola. Man har i vad man vill, man håller koll på ingredienserna och framför allt - det luktar och smakar så himla gott!
Jag har tweakat fram det recept jag tänker dela med mig av idag, och det är så här jag gör min granola sedan drygt ett år tillbaka. Det här går hem hos hela familjen utom nöthataren i huset, så är man nötallergiker får man tweaka det så att det passar de behoven. Annars är det vegetariskt, men går att få veganskt om man byter ut honungen mot lönnsirap eller annan sötning.


Min godaste granola

4 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
½ dl hasselnötter
½ dl sötmandel
½ dl cashewnötter
½ dl pecannötter

Hacka nötterna så grovt/fint du vill ha dem. Blanda allt

3 msk honung
3 msk kokosolja
1 msk kanel

Smält kokosolja och honung på svag värme tillsammans med kanelen. Rör ner i nöt/havregrynsblandningen så att det täcker allt.
Bred ut i bakpappersklädd långpanna och rosta i 150 grader varm ugn cirka 30 minuter. Rör om ofta så att granolan rostas jämnt och håll noga koll så det inte blir bränt. Mitt knep är att jag håller koll så att pumpakärnorna behåller son gröna färg.

1 dl linfrön eller chiafrön
1 dl kokosflagor
1 dl hackade paranötter

Efter rostningen tillsätter jag linfrön, kokosflagor/chips och hackade paranötter. Låt granolan kallna helt och häll sedan upp den i en lufttät burk. Håller några veckor i skafferiet.

Om man vill kan man även tillsätta torkad frukt. På bilden ovan har jag blandat i lite torkade tranbär, och till frukosten i morse hade jag även på lite hampafrön.

Jag vet förresten skillnaden på müsli och granola nu! Granola har tillsatt socker och fett samt rostas. Müslin är helt enkelt den något nyttigare varianten på samma sak.