fredag 23 mars 2018

Morgonrutin

Jag är en sådan där människa som mår allra bäst av att ha rutiner. Mornar och kvällar ser ungefär likadana ut för mig, oavsett veckodag, för då känner jag mig mer på alerten och "med". De senaste månaderna har mina mornar sett ut såhär - nästan alla i varje fall.


Jag försöker gå upp vid samma tid varje dag, vilket brukar vara vid halv sju-snåret. Då brukar den här killen vilja ha uppmärksamhet en stund, och det är klart han får det. Efter att jag har varit på toa, så klart.


I 99% av fallen vill han ha den där uppmärksamheten för att han tycker det är dags att någon ger honom vatten. Vatten dricks allra bäst direkt ur kranen, om katten själv får välja.


Jag äter min frukost direkt när jag går upp, för det är då jag är hungrig så varför vänta? Saker som intages varje morgon är en d-vitamin och en kopp te med mjölk, oftast Earl Grey för det är mitt favoritte. Och så dricker jag mycket vatten. Och den här morgonen åt jag en hallon- och blåbärssmoothiebowl med kanderade pecannötter, kokosflagor och pumpakärnor.


Efter frukost går jag och petar bort skräp mellan tänderna med tandsticka och/eller tandtråd. Jag gör det för det är så jobbigt när matrester rasslar runt i munnen i 20 minuter. Det är nämligen så lång tid jag gör min oilpulling på morgonen. Oilpulling är att man swishar runt lite kokosolja i munnen. Detta ska hjälpa mot diverse munproblem, och jag började med det för ett drygt år sedan för att mildra ilningar i tänderna. Fortsätter gör jag för att jag får mindre beläggning på tungan och munnen känns fräschare. Tycker jag.


Jag sitter inte direkt och rullar tummarna de där 20 minuterna jag oilpullar heller. Nej, det är nu jag passar på att tvätta mig och smörja mig för dagen. Just den här dagen bestod hudvårdsrutinen av: rengöring med L'Oréal Rare Flower cleansing gel, Kicks Vitamin C Face tonic, 100% plant-derived squalane från The Ordinary som serum, Caffeinesolution 5% + EGCG från samma ställe som ögonserum, och favoritdagkrämen med SPF från Kicks, även den från vitamin C-serien Ready, set, glow!
Deo åker på nu också, och en eventuell parfym, om jag känner för det. Just den här dagen gjorde jag inte det.


Passar på att klä på mig, borsta håret och bädda sängen också. Under tiden jag är i badrummet brukar jag vädra ur sovrummet och sedan bäddar jag fint i ett nyvädrat sovrum. Just nu sover dock älskade maken och jag inne i ett annat rum än det här, för vårt sovrum ska få en make over i påsk. Så det här är lite av en "före" bild också.


När timern piper att det har gått 20 minuter, spottar jag ut kokosoljan i kaffesumpen från älskade makens morgonkaffe, innan jag slänger filtret i komposten - för olja vill vi inte ha i avloppet. Och så borstar jag tänderna. Avslutar denna morgontoalett med ett läppbalsam.
Jag sminkar mig nästan aldrig, kanske ett par gånger i veckan, men om jag gör det så är det nu det händer.


Och nu är det äntligen dags för min morgonmeditation! Jag sitter minst en kvart varje förmiddag med lurar i öronen och lyssnar på en guidad, eller ibland oguidad, meditation i appen Headspace. Idag var min 283:e dag i rad. Man kan lugnt påstå att jag gillar den. Och jag mår faktiskt så mycket bättre mentalt sedan jag började.

Det var mina mornar det. Kvällarna kommer nästa vecka, tror jag.