onsdag 17 november 2021

What I eat in a day #32 - En annorlunda dag

Den senaste tiden har jag varit en sådan där person som småäter hela. tiden. Inte bra för tänderna, midjemåttet eller mitt mående. En av bovarna i detta drama har med största säkerhet varit att jag blivit så väldigt dålig på att variera mina frukostar och äta något rejält som mitt första mål. Särskilt som jag tränar på morgonen - en kopp te och en rostmacka gör inte riktigt susen då. 
Jag har hört det här talesättet: Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Alltså att dagens första mål ska vara det största, och så äter jag absolut inte. Oftast tvärtom.
Jag har tänkt att jag ska försöka ändra på det där, inspirerad av matvideos från andra kulturer. Och när samma tanke tydligen dök upp hos E, så kanske det ser ut som en konstig dag på tallriken, men jag mådde jättebra hela dagen, och smååt så lite som två skumtomtar, som jag inte tog bild på.


Efter dagens träning, där jag under tiden drack en kopp hett vatten (te utan te), var det dags att bryta fastan. Det gjorde jag med mat som E gjort, fast teet bryggde jag själv - Earl Grey med mjölk precis som vanligt.
Till det E:s goda misosoppa, fullproppad med grönsaker och aromatiska smaksättare. Fråga mig inte hur hon gör den för det vet jag inte, jag vet bara att det blir gott när hon gör misosoppa, och jag gillar inte misosoppa annars. 
Även brödet är bakat av E. Ett surdegsbröd helt proppat med fröer. Hon kan hon, mammas lilla hjärta.


Älskade maken jobbar hemifrån några veckor till, så till lunch lagade jag någon sorts pastarätt till oss båda. Det är hasselnötter, tomat och grönkål tillsammans med brynt smör och riven parmesan. Till det några skivor salami (jag tog en till sedan) och på bild syns även "småcitrusen" jag år till efterrätt.


Hemkommen från min promenad med liten gullig hund, som var helt underbar trots mulet väder och att han rullade sig i bajs så att jag var tvungen att sanera både hund och sele med våtservetterna jag som tur var hade med mig, så drack jag en kopp Yogite. Smaken är Classic, och den vill jag ha rejält med mjölk till.


Fika och mellis i ett! Vi hade ett par bruna bananer i fruktskålen, och en av dessa förvandlade jag till en smoothie tillsammans med lite hallon och kokosdryck.
Earl Grey med mjölk i kattkoppen (från Lagerhaus), och två små kakor på ett fat.


Nu blev det kvällen! Och då äter vi kvällsmat. Den här gången ett recept vi gärna återkommer till för att det är så gott - Belugaplåt med chimichurri. Receptet kommer från "Portionen under tian: 300-kronors veckorna". Många goda recept i den. Vi tar dock mindre belugalinser än vad receptet föreskriver, och gör ungefär dubbelt upp av chimichurrin. Plåten var rensad när vi lämnade bordet.


Röjde upp i köket efter middagen och åt en sådan här tuggig godis med ingefära och mango. Och två skumtomtar.


"Jag känner väl inte doften av popcorn?" sa älskade maken lite pillemariskt. Mitt svar blev: "Nej, du känner doften av brända popcorn". För jo, jag åt poppisar till kvällsgodis igen. Orkade inte tänka ut något annat, men gjorde inte så mycket - redan innan jag brände en fjärdedel av dem för att jag samtidigt gjorde min golden milk och tydligen inte kunde multitaska.
Golden milk är lätt att göra om allt finns hemma. En kopp valfri mjölk, en tesked gurkmeja, ett par varv på en svartpepparkvarn (behövs för att ta fram allt som är bra med gurkmeja och du känner ingen smak, promise) och en sked med honung. Hetta upp och servera. Gott med lite kanel i också, men det gjorde jag inte då.