tisdag 2 november 2021

Oktobers bokstapel

Jag har sagt det förut och nu säger det igen - oktober var en synnerligen tråkig läsmånad för mig. Mitt högsta betyg på hela månaden blev 3,5/5, och böcker som jag i förväg trodde att jag skulle älska, eller i varje fall tycka mycket om, föll långt innan målsnöret. Snopet. 
Det ledde så klart till att jag i perioder inte hade lust alls att läsa, och vissa dagar gjorde jag inte det. Årets mål om 60 utlästa böcker har jag ändå lyckats nå nu, på något mirakulöst sätt. 
Jag får hoppas att böckerna jag läser i november kommer tilltala mig mer (den jag nyss börjat läsa verkar lovande). Och så tittar vi en sista gång på oktoberhögen, utläst ordning uppifrån och ner.


"Fågeln som vrider upp världen" av Haruki Murakami blev månadens favoritbok då den drog på sig det högsta betyget med 3,5/5. Lite väl invecklad och tillkrånglad mellan varven, och alldeles för lång med tanke på hur lite som egentligen hände. Kändes ändå som en typisk Murakami-bok.

"Klubben för lyckliga slut" av Caroline Säfstrand lästes för bokklubben Plejaderna. Ingen av oss gillade den, med sina osympatiska karaktärer, dåliga livsval, konstigt upplägg och den där känslan av att den är skriven efter en mall. Jag gav den betyget 1/5, Plejadernas medelbetyg blev 1,7.

"Catherine House" av Elisabeth Thomas var en av de där böckerna jag hade förhoppningar över, den har ju trots allt jämförts med "Den hemliga historien" av Donna Tartt. Otur för mig då att den var ett sådant sömnpiller. Betyget blev 2/5.

"Hur mår fröken Furukura?" av Sayaka Murata började bra, men föll snart. En jättekort bok som lyckades med konststycket att ändå kännas repetitiv. Betyg? 2 så klart. Månadens vanligaste.

"One last stop" av Casey McQuiston. En av de böckerna jag längtat mest efter att få läsa i år. Jag ville verkligen älska den här boken. Jag ville så innerligt gärna falla handlöst för Jane och August och gilla tidsmysteriet på New Yorks tunnelbana jag med. Men det gjorde jag inte. Attans också. 2/5.

"Hjältar och monster på himlavalvet" av Maj Samzelius, i en samlingsvolym med alla fyra böckerna i en, var min månadsläsning för oktober. Jag har läst den förut, och jag har verkligen läst om grekisk mytologi förut. Här riktat mot stjärnbilderna, och det är ju alltid kul. Kärt återseende, men lite nja. Betyg 3/5.