tisdag 9 maj 2023

5 favoriter: Blommor

I lördags firade jag och älskade maken att det var 23 år sedan vi gifte oss. Det gjorde vi bland annat genom att gå på fikadejt, och besöka kyrkan vi gifte oss i. Och så fick vi fina blommor. E är duktig på det mesta som växer, och har blivit så poppis på lokala blomsterhandeln att hon själv får gå och plocka det hon vill ha när det är bukettdags. Så gissningsvis är det hon som lagt ner största delen av jobbet på de vackra blommorna vi fick.
Och blommor är ju verkligen något sjusärdeles trevligt, trots allergier. Jag kom alltså att fundera på andra blommor jag tycker om,och hur jag ska lyckas kora bara fem favoritblommor är det ingen som vet. Men jag gör väl ett försök.


Tulpaner är självklara på den här listan, inte minst för att de finns i så många olika varianter och alla färger i världen, känns det som. Vi har planterat massor av tulpanlökar i trädgården, i allt från vitt till nästan svart, enkla till fyllda, med och utan flikiga blad. Om bara rådjuren kunde låta bli dem skulle allt vara frid och fröjd.

Pion är en annan favorit sedan barnsben. Det växer fortfarande en vit pion bredvid trappen hemma hos mamma, som jag minns sedan jag var liten. I min trädgård finns det också pion, en vacker rosa med fyllda blommor som brukar blomma lagom till min födelsedag. 

Om jag säger att en annan favorit är ranunkel, så kan ni nästan gissa att jag tycker väldigt mycket om blommor med många kronblad. Det är något med det där bulliga överflödet jag faller handlöst för. Tycker om dem i precis alla färger jag kan få dem i.

Förgät-mig-ej däremot är inte alls lika varierad som blommorna här ovan,men precis lika fin för det. Finns i rosa och vita varianter, men det är de blå jag tycker allra bäst om.

Det är mycket i mitt blomälskande som kom redan i min barndom. Som att jag hade gula rosmönstrade tapeter i mitt rum som liten. Eller att jag ofta fick en gul ros på frukostbrickan på födelsedagen, för då blommade de, de gula rosorna som finns kvar i rabatten hos mamma de med. Rosor är alltså en favorit, och även om jag tycker om dem i alla färger, så är det de gula jag ändå alltid tycker är finast. Vi planterade en hel rosrabatt förra sommaren. Ska bli spännande att se vilka som överlevde till i år.