onsdag 3 maj 2023

Böckerna jag läste ut i april

Dra mig på en liten vagn! Hela sju böcker utlästa i april! Kan bero på att det inte varit jättelånga någon av dem, två av dem till och med sådana där böcker som kan läsas på någon timme eller så. Men ändå, sju! Det var länge sedan jag hade så många titlar att sammanfatta. Så klart i den ordning jag läste ut dem.


"Synth-Kids!" av Tomas Z Westberg är en av de där snabba böckerna. Jag tillbringade några timmar i sällskap med Tomas och hans vänner under uppväxten som synthare. Hög igenkänning, och en gedigen spellista. En grafisk roman jag tyckte om så pass att den fick 4/5 i betyg.

"Den hemliga våningen" av Kelly Bowen läste jag för Plejaderna, till den enda träff hittills jag inte varit med på själv.Synd,för det hade varit intressant att höra hur snacket gick då den lyckades skrapa ihop 2,3/5 i medelbetyg. Själv gav jag den 1,5/5, såatte. Enligt mig en sådan där övertydlig bok sompresenterar sig handling så att ingenting känns spännande när det sedan "avslöjas".

"Husband material" av Alexis Hall är fortsättningen på "Boyfriend material" och tar sin början två år efter handlingarna i den boken. Inte lika bra som den första, och ibland känns det inte ens som att Luc och Oliver tycker om varandra. De ser alla i sin omgivning gifta sig och bilda familj,och känner att det kanske borde göra samma sak. Upplägget liknar det i filmen "Fyra bröllop och en begravning", så egentligen är ju inte slutet värst överraskande. Betyget blev 3/5.

"Senseis portfölj" av Hiromi Kawakami handlar om Tsukiko som i vuxen ålder blir vän med sin gamla gymnasieläsare, som hon hela tiden kallar sensei. Jag hade svårt för den här boken.Jag tyckte relationen mellan Tsukiko och sensei kändes problematisk, särskilt med tanke på att det dricks väldigt mycket, och dynamiken mellan dem känns ojämställd. Betyget blev 2/5.

"The gunslinger" av Stephen King är den första boken i Dark Tower-serien,som jag har tänkt läsa igen. Inte den bästa boken i serien,och med sitt betyg på 3/5 inte ens dan bok som ficks högst betyg i april. Ändå blev den månadens favoritbok, helt enkelt för att att den (som alltid) drar in mig i Rolands fascinerande värld. Ser fram emot också denna resa mot det mörka tornet i alltings mitt.

"The Gentleman's guide to getting lucky" var den andra snabblästa boken. En långnovell som finns inklämd mellan bok 1 och 2 i serien om syskonen Montague. Här är det Monty som brottas med alla sina starka känslor för Percy. Gullig liten bok, men du bör ha läst bok 1 för att få någon behållning av den. Gav den 3/5 i betyg.

"Konsten att skära i kroppar" av Lindsey Fitzharris var aprils månadsbok. Medicinsk historia har jag inte mycket i bokhyllan, så det här var kanske att oväntat val. Ändå intressant att få lära mig mer om Joseph Lister,som var en företrädare inom kirurgkonsten, och som vigde sitt liv åt att försöka rädda livet på de patienter han opererade. Genom att tvätta händerna, till exempel. Betyget blev 3/5.