tisdag 4 april 2023

"Synth-Kids!" av Tomas Z Westberg

Det kan kanske anses vara lite konstigt att jag som svensk väljer att läsa en bok om en svensk subkultur som finns utgiven på svenska - på engelska. Men det var inte jag som valde det så, utan älskade maken, vars bok "Synth-Kids!" är. Den var tydligen svår att hitta på svenska i sin helhet, samt att han tyckte att det var roligare att beställa boken direkt från författaren. Han fick en snajsig pin på köpet också!

Bildkälla Goodreads

År 1985 är Tomas 13 år och söker sin egen identitet. Han fastnar för den nya elektroniska musiken som spelas på radio, och blir en synthare.
Tillsammans med bästa vännen Gunnarsson och flickvännen Emma dras han djupt in i en subkultur som kommer påverka resten av hans liv.

"Synth-Kids!" är den engelskspråkiga utgåvan av Westbergs båda serieromaner "Synthare!" och "Extrem!". Första boken/delen handlar om högstadietiden, och den andra delen om gymnasiet upp i vuxen ålder. Hur han trevande hittar sin egen identitet med musikens hjälp, och växer upp till en ung man med ett brett kontaktnät inom hela den svenska subkultur som det var/är att vara synthare.
Bilderna är lätta att få grepp om, och passar stilen väldigt bra. Det är inte svårt alls att hänga med vare sig i handlingen eller musiken. Boken är också full med bilder och foton från dådet begav sig, och det finns spellistor till de båda delarna med den musik som hela tiden går som en röd tråd genom romanen.
För mig som aldrig var helt inne i synthsubkulturen, men ändå hade starka band till folk som var det, är igenkänningen hög.Dessutom är författaren nästan lika gammal som mig, så mycket känns igen från hur en ens hittade ny musik och nya vänner. Det var så det var att vara tonåring/ung vuxen på 1980-talet. 
Kanske är "Synth-Kids" mest till för den som var med i svängen, men även för mig som aldrig helhjärtat var det fanns det alltså mycket att hämta. Fast! Örebro är faktiskt inte en "small Swedish village". Var inte då, är inte nu. Faktiskt ganska stor,med svenska mått mätt. Men är en stockholmare så är en...

Mitt betyg på "Synth-Kids!" blev 4/5.