fredag 14 april 2023

Fredagsmys: Mandelkaka

I år var det vi som var värdar för påskfirandet. Mat, dryck, ägg och godis. Så klart. Och så fika på det. E hade bakat Kärleksmums (som hon kallas Snoddas bara för att reta mig) och jag bakade en kaka med mandel och citron som blev god. Tur det, eftersom den var lite av en chansning. 
Receptet är inte mitt, utan kommer från Allt om mat.




Mandelkaka 

3 dl mandelmjöl + till formen
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron, skal och saft
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl rapsolja (eller annan smakneutral olja)
50 g flagad mandel (en påse)
florsocker till garnering

Smörj en form med löstagbar kant, och bröa den med mandelmjöl. 
Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål.
Tvätta citronen noga. Riv av det yttersta gula skalet, och pressa citronen i ett glas.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vänd ner mjölblandningen, citronskal, 1 msk citronsaft och olja. Rör om tills allt precis blandats.
Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
Grädda kakan i 175 ℃, nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter, prova med en sticka.
Låt kakan kallna.
Pudra över florsocker vid serveringen. God som den är, men ännu godare med en klick grädde till.