fredag 28 april 2023

"The Gentleman's guide to getting lucky" av Mackenzi Lee

För många år sedan läste jag min första bok om syskonen Montague och deras vilda äventyr i 1700-talets Europa. Vissa med lite mer fantasyelement än andra. Och när vart och ett av de tre syskonen hade fått varsin egen roman, så skulle det ju kunna vara slut där. Men si, det är det inte, för det har länge funnits en långnovell som utspelar sig straxt efter den första boken. Först bara som e-bok, men sedan även inbunden. Jag var dock inte snabb på att skaffa den, men när det väl vart gjort så tog det vare sig lång tid att flytta den till den prioriterade läshögen, eller att läsa den. 
Spoilervarning för bok 1 följer.

Bildkälla The StoryGraph

Monty och Percy är inte direktolyckliga över att vara strandsatt på Santorini. Nu när de inte längre döljer sina känslor för varandra utan har bestämt sig för att vara tillsammans, borde ju allt vara ett lyckligt kärleksrus.
Men det stora steget att vara intima med varandra, verkar ibland vara oöverstigligt. Att vara intim med den en älskar kan kanske vara läskigare än allt annat som hänt dem på deras resa.

En väldigt rar och tänkvärd bok. Monty brottas med sina stora känslor och de tar sig in i hans sinne och gör det mesta svårare än vad det kanske egentligen är. Det är många tankar och trauman att reda upp innan berättelsen når sitt slut. 
Som del i serien hade det inte alls varit fel att läsa den mellan bok 1 och 2, men så klart funkar den att läsa såhär i slutet också. Jag skulle dock inte ge mig på den på egen hand, för det är så mycket som hände i bok 1 som det tas för givet att jag som läser redan ska veta. Som Montys skada, och varför de ens befinner sig på Santorini i det sällskap som de är i.
Annars är den båda lättläst och snabbläst, men något annat var knappast att förvänta sig av en liten bok på straxt över 100 sidor, med många illustrationer mellan de olika små kapitlen.

Jag gav "The Gentleman's guide to getting lucky" 3/5 i betyg.