lördag 1 april 2023

Det jag läste i mars

Dagens datum till trots så är det inte ett skämt att jag läste ut 6 böcker i mars. Jag vet, jag är förvånad själv. Betyder det här att lässvackan ger med sig? Jag hoppas det.
Som vanligt är de utlästa i den ordning de ligger i högen.


"En saga" av Stephen King fick jag i julklapp av min mamma. Snäll mamma. Tyvärr var den inte en av Stephen Kings bästa. Den kändes till och med oinspirerad ibland. Ändå blev den mars favoritbok med 3,5/5 i betyg. Mycket tack vare Radar, schäfern som följer med Charlie på äventyr i en parallell värld som har mycket gemensamt med sagornas värld.

"Samlade noveller" av Edgar Allan Poe är en av anledningarna till att jag nu är ifatt med årets läsmål, och en av anledningarna till att det finns 6 böcker i den här högen. Jag läste en novell om dagen i tio dagar och gav dem betyg mellan 2 och 4. Medelbetyget blev då 3,25/5. I dagens ögon kanske inte jätteläskiga, mer 
lite kusliga och obehagliga kanske.

"Eleanor & Park" av Rainbow Rowell handlar om just Eleanor och Park, som träffas på skolbussen. Eleanor är ny på skolan och kommer från svåra hemförhållanden, Park försöker hålla sig i skymundan. Så klart uppstår kärlek. Utspelar sig 1986 och kändes självbiografisk på något sätt. Betyget blev 3/5.

"Min syster, seriemördaren" av Oyinkan Braithwaite var en kort och snabbläst bok. Handlar om Korede som blir indragen i sin lillasyster Ayoolas mord. När boken börjar har Ayoola precis begått sitt tredje mord på en pojkvän, och kan därmed kallas seriemördare. När hon börjar dejta föremålet för Koredes ömma längtan, bestämmer sig Korede för att försöka rädda honom. Betyg 3/5.

"Tao enligt Phu" av Benjamin Hoff var min månadsbok i mars. Egentligen alldeles för kort för det, boken hade vunnit på att läsas snabbare för att inte behövas kännas riktigt lika mycket som hackekorv som den nu gjorde. My bad. Boken försöker förklara taoismen utifrån karaktärerna  böckerna om Nalle Phu, med Phu som den ultimata utövaren av tao. Ännu en gång 3/5 i betyg.

"Elektra" av Jennifer Saint är hennes andra bok om kvinnor från den grekiska mytologin. Den här gången Clytemnestra, Cassandra och Elektra, som alla på ett eller annat sätt påverkas av kriget i Troja. Kunde kännas lite tjatig ibland (eller ofta), och vältrade sig i sorg, blod och hämnd. Så är det en tragedi också. Betyg 3/5, för sista gången i mars, för nu är det slut!