onsdag 15 mars 2023

"En saga" av Stephen King

Min lilla mamma är en underbar liten människa. I julas fick jag två böcker av henne i julklapp, en kokbok med potatis i huvudrollen, och Stephen Kings senaste bok,"En saga". Som jag nu läst ut.

Bildkälla The StoryGraph

Charlie Reade är på väg att ge sig ut på sitt livs äventyr.
När han hjälper grannskapets vresige granne efter att denne fallit ner från en stege, och tar hand om både honom och hans schäfer Radar, vet han inte att han kommer få vänner för livet.
Han bestämmer sig för att ta hand även om huset och trädgården, men blir varnad för att hålla sig borta från skjulet vid tomtgränsen. Tills den dag kommer när Charlie måste gå in där, och finner något oväntat som ska föra honom och Radar ut på ett hisnande äventyr.

Ibland känns det som att jag begått någon sorts stordåd när jag läst klart en bok, och lite så var känslan med den här boken. "En saga" är nästan 800 sidor lång, och det fanns stunder det det kändes som alldeles för mycket. Inte för att boken är dålig eller dåligt skriven, utan för att den ibland känns repetitiv. Vissa detaljer tjatas det om tills jag tröttnar och ibland känns det som att han lånat lite väl generöst både av andra och av sig själv. 
Det här är en portal fantasy, och tills törsta delen utspelar sig boken i annan värld än vår, en värld med paralleller till olika sagor, därav titeln. Det tar ganska lång tid tills vi kommer till den där andra världen, men det sker på ett så typiskt Kingskt sätt att det inte gör mig något. Han är mån om sina detaljer, herr King, och så även här. Det finns en del som i backspegeln kanske inte var helt relevant för storyn i sin helhet, men som ändå inte känns onödiga att berätta. 
Det förekommer en del karaktärsutveckling, med tanke på att Charlie är 17 år när berättelsen börjar och hinner växa mycket under sitt äventyr. Han vekar vara en till största delen fin kille. Men Radar! Jisses vad kär jag blev i den fiktiva hunden. Jag sa till och med till älskade maken att jag ville ha en schäfer, och då vill jag (troligen) inte ens ha hund, och absolut inte en stor hund i så fall. Så ja, hon gjorde hel del för behållningen av berättelsen för mig. 

Jag hade lite kluvna känslor till den här boken. Ibland var jag ganska trött på den, och tyckte mest den kändes lite oinspirerad, ibland var den så spännande att jag hade svårt att lägga den ifrån mig. 
Jag gav "En saga" 3,5/5 i betyg.