fredag 17 mars 2023

FredagsFilmen: Everything Everywhere All at once

And the Oscar goes to...
Jag inbillar mig att det lät så en hel del i söndags,men eftersom jag inte sett en Oscarsutdelning detta millennium så vet jag inte. Och sju av de gångerna jag inbillar mig att de sade så, så var Oscarsgubben på väg till någon eller några som medverkat till uppkomsten av förra årets favoritfilm för mig - "Everything Everywhere All at once". 
Jag lovade lite svagt att jag skulle sluta tjata om hur bra jag tyckte den var, men nu kan jag inte hålla mig längre, som synes.

Bildkälla TV Insider

Evelyn Wang har lite för mycket att tänka på just nu. Hon kommer inte riktigt överens med sin dotter, hennes pappa kräver en hel del omsorg, äktenskapet med Waymond är i upplösning - och tvättomaten hon driver står på ruinens brant. 
Inför ett ödesdigert möte hos skatteverket, och revisorn Deidre, öppnas nya möjligheter för Evelyn. Hon får veta att hon är en del av ett multiuniversum, där den Evelyn hon är nu är den enda som kan förhindra förintandet av alla universum. För att kunna göra det behöver hon ta lärdom av alla sina andra jag, och får på så sätt en djupare inblick i sitt eget liv, och hur det hade kunnat utveckla sig om hon valt andra vägar.



Jag förstår om den här filmen inte är allas tekopp, men jag fullkomligt älskar den. Blir attans så sugen på att se om den nu. För att vara en film om multiuniversum är den hyfsat lätt att hänga med i. Så är den ju rolig också, både i situationer som uppstår och världar som existerar iden här filmen. Samt att det alltid är en fröjd att se Michelle Yeoh i en kampscen vilken som helst. Filmen gav också Ke Huy Quan en välförtjänt comeback, i rollen som Waymond. Annars känner vi igen honom som barnskådespelare i "Goonies" och "Indiana Jones och de fördömdas tempel".

"Everything Everywhere All at once" vann Oscar för: klippning, bästa originalmanus, bästa regi, bästa kvinnliga biroll (Jamie Lee Curtis), bästa manliga biroll (Ke Huy Quan), bästa kvinnliga huvudroll (Michelle Yeoh) och bästa film. Inte illa pinkat av en så pass udda fågel.