tisdag 7 mars 2023

Böckerna från februari

Jag ligger efter med årets läsmål, men det är okej. Jag har läst några lite längre böcker i år (och håller på med en just nu), och det var lite si och så med läslusten i februari. Kände mig lätt utmattad av "Ulysses" så annan läsning blev tyvärr lidande. Dags att öka tempot? Eller bara låta tiden gå. Jo, så gör jag.

Fem böcker blev utlästa i februari. Uppifrån och ner var ordningen.


"Challenge accepted!" av Celeste Barber. Jag hade hoppats på mer skratt om jag ska vara helt ärlig. Barber är trots allt en komiker, med ett roligt Instagramkonto som bevis. Den här memoaren har oftast en humoristiskt ton, även när hon behandlar allvarligare saker, men skrattade högt gjorde jag inte ofta. Betyget blev 3,75/5.

"Konferensen" av Mats Strandberg får mig att undra om jag någonsin törs släppa iväg älskade maken på konferens igen. Strandberg är Sveriges egen Stephen King, och även här är det skräck i vardagsnära situationer. Hyfsat omysig, förträffliga karaktärer, och grafisk så jag mådde lätt illa ibland. 3,5/5 blev betyget på denna här. 

"Haven som skiljer oss åt" av Gill Thompson är en sådan där bok om ett viktigt ämne som hade varit förtjänt av en bättre författare. Boken läste min bokcirkel tillsammans, och ingen av oss var vidare värst imponerad. Det är många olika synvinklar vilket gör att boken känns hafsig och ytlig, vi lärde aldrig känna någon av karaktärerna. Jacks synvinkel hade räckt utmärkt. Alldeles för mycket elände gör att vi inte tyckte om. Plejadernas medelbetyg blev 1,5/5 och jag delade ut årets första etta.

"Ulysses" av James Joyce var min månadsbok i både januari och februari. Den har varit på min bucket list över böcker sedan länge, och nu är det äntligen gjort. Boken var jobbig att läsa, så jag är glad att jag delade upp det. Är en klassiker av en anledning, och är stilmässigt väldigt intressant. Intressantare än bra, helt enkelt, men så handlar boken inte heller om just någonting. 2/5 i betyg.

"Gallant" av V.E. Schwab blev februaris favoritbok med betyget 4/5. En unga vuxna och uppåt-fantasy om föräldralösa Olivia, som återförenas med en familj hon inte visste att hon hade, och upptäcker något oväntat i husets trädgård. Olivia är stum, och kan se gastar. Känns väldigt gotisk i tonen, och jag gillade den, men den är inte det bästa jag läst av Schwab.