tisdag 14 mars 2023

Sett på TV: The people v. O.J. Simpson

Spoilervarning, så klart. 

Fast behövs det en spoilervarning för en tv-serie som baseras på vad som då kallades "Århundradets rättegång"? 
"The people v. O.J. Simpson" är den första säsongen, av hittills tre, i serien "American Crime Story". Som en kan ana av den titeln så är det samma producenter som ligger bakom "American Horror Story/ies". 

Bildkälla TV Insider

"The people v. O.J. Simpson" handlar, som titeln antyder, om rättegången mot O.J. Simpson 1995, där han stod anklagad för att ha mördat sin ex-fru Nicole Brown Simpson, och hennes vän Ronald Goldman. Det här blev en mycket uppmärksammad rättegång, som visades live på TV. Rättegången hittade långt utanför USA, även hit till Sverige. Jag kan inte påstå att jag brydde mig värst mycket om den då, och det är även därför jag dröjt ända till nu med att titta på serien, som kom redan 2016. Jag har helt enkelt inte varit intresserad.
Desto mer intresserad blev jag nu. Jag tittade på "O.J." som cykelserie, alltså medan jag trampade på min motionscykel, och då har jag lovat mig själv att bara se på ett avsnitt om dagen. Den här gången ville jag sträcktitta, och det var ett tag sedan jag kände så.
Det hände så mycket under den här rättegången, och allt av det hände inte i rättssalen. Vi får även följa spelet bakom kulisserna, både från åklagarsidan och försvarets dito. Och det är en smutsig kamp med många tjuvknep. Rättegången skedde också i skuggan av upploppen i Los Angeles 1992, efter Rodney King-rättegången, och det fruktades nya upplopp även den här gången.
Los Angeles poliskår hade ett skamfilat rykte om sig att bestå av många rasister som gjorde allt för att sätta dit den svarta befolkningen till vilka medel som helst, och det var här det förekom frågetecken. Åklagarsidans viktigaste vittne, en väldigt rasistisk polis, var nämligen den som hittade ett av de stora bevisen, men frågan uppstod nu om tekniska bevis samlats in på korrekt sätt. Och om åklagarsidan inte kan bevisa att en misstänkt gärningsman begått brottet, och att bevisen inte planterats, så skall ett frikännande ske. Så blev det också. O.J. Simpson frikändes från morden, till mångas bestörtning.

Jag uppskattar att serien koncentrerade sig på rättegången, och inte frossade ner sig i mordet. Jag uppskattar också att det inte bara blev fokus på Nicole, som väl får misstänkas vara det primära offret då mordet skedde hemma hos henne, utan även på det andra offret - Ronald Goldman, och hans efterlevande familj. Han glöms ofta bort i det här sammanhanget annars, men här fick även han sin historia synliggjord.

Vad jag själv tror? Att O.J. Simpson är skyldig.