onsdag 8 mars 2023

Sett på TV: The Great, säsong 2

Spoilervarning på TV-inläggen. 

Hoppsan sa! Det var ett tag sedan jag såg klart på den andra säsongen av "The Great" -den där stundvis sanna serien om Katarina den Stora. Säsong 1 handlade om hennes första tid i Ryssland, fram till kuppen hon gjorde mot sin man, Peter III. Säsong två tar vid några månader senare, när Katarina och Peter har en varsin del av palatset i sitt våld, och frågan är vem som ger sig först. Och så blir Peter hungrig, och Katarina får ett sjå att leda Ryssland och modernisera landet.

Bildkälla Flicks

Såklart sker inte förändringar över en dag,och Katarina får många bekymmer att tampas med. Som vem hon kan lita på, och sin framgående graviditet. Dessutom inkräktar ottomanerna på det ryska riket och ett krig verkar oundvikligt, även om Katarina gör allt för att förhindra det. Och så kommer mamma på besök.

Det här är humor, men i den här säsongen finns även att stråk av allvar med. Vi får se sorg, förfäran och en Katarina som inte räds att ta i när inget annat val ges. Hon är innovativ och lyssnar på sina rådgivare,men gör inte alltid som de vill. Ibland blir det bra, ibland katastrofalt.
I och med att det här är en i första hand humoristisk serie, så blir det lite si och så med den historiska riktigheten, men det kan jag ta. Önskar bara att de gett det svenska kungaparet deras riktiga namn, Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika (för övrigt Katarinas morbror), och inte Hugo och Agnes! 

Glada nyheter! Säsong tre kommer släppas på Hulu 12 maj, så förhoppningsvis behöver jag inte vänta alltför länge innan jag kan få se den. Huzzah!