torsdag 2 mars 2023

"Gallant" av V.E. Schwab

Veronica Elizabeth Schwab har skrivit många böcker inom urban fantasygenren vid det här laget. När hon skriver fören yngre publik använder hon författarnamnet Veronica, är det en mer vuxen publik blir det V.E. Lätt att veta vad en ger sig in på, alltså. Jag har bara läst under V.E.-namnet hittills, men jag vet inte riktigt om det är bland en mer mogen publik jag skulle sortera in "Gallant". Ung vuxen och uppåt, möjligen.

Bildkälla The StoryGraph

Olivia Prior har inga föräldrar och ingen röst. Hennes enda sällskap är andarna hon ser och hennes mammas dagbok, skriven av någon med sinnet i uppror.
En dag får hon ett brev från en morbror hon aldrig träffat, som ber henne komma hem till hans gods - Gallant. Men när hon kommer dit upptäcker hon att morbrodern är död, kvar finns bara hennes kusin och två tjänare.
Gallant har många hemligheter. När Olivia söker svar på gåtan om sin släkt, upptäcker hon en dunkel spegling, ett rike där spöken kanta form, och en mörk herre som väntar på henne.

Schwab är duktig på att måla upp världar och karaktärer, och "Gallant" är inget undantag. Känslan jag får av den är en klassisk gotisk roman, och jag vill väldigt gärna placera handlingen sisådär 200 år bakåt i tiden. Det störs dock av omnämnandet av bilar, och jag klarar inte riktigt av att tidsplacera den.Egentligen en struntsak, men av någon anledning störde det mig att inte veta när i tiden den utspelar sig.
Annars är boken lagom spännande och inte helt förutsägbar. Mycket av den påminde mig om"Crimson Peak", men aldrig så pass att det kändes som en ren efterapning. Det är också spännande att få sitfta bekantskap med en icke-verbal karaktär som Olivia är. De svårigheter hon möts av, och lättnaden hon känner när hon kan göra sig förstådd. Det är också något som hon bara är, och inget som har betydelse för handlingen och dess upplösning. Precis som att hon har svart hår, är hon också stum.

Jag tyckte bra om "Gallant",men det är inte den bästa bok jag läst av V.E. Schwab. Den blev ändå februari månads favoritbok med betyget 4/5.