torsdag 16 mars 2023

"Samlade noveller" av Edgar Allan Poe

Eftersom jag ligger lite efter i årets läsutmaning kom jag på den briljanta idén att läsa TBR-högens enda novellsamling. 10 noveller av Poe går ganska fort att läsa. När en som jag väljer att läsa en om dagen tog det så klart 10 dagar. 

Bildkälla Goodreads


Poe skrev främst noveller och poesi. Han var en av förgrundsgestalterna för den senromantiska stilen, och räknas som en av de viktiga författarna inom amerikansk litteratur. Han brukar tilldelas äran att vara upphovsman till detektivgenren, och även en av föregångarna till science fiction-litteraturen. Han skrev mycket skräckberättelser, och många av dessa rörde döden som var ett av de viktigaste temana i hans författarskap.
"Samlade noveller" finns med i Sjösala förlags klassikerserie, som jag kallar för den vita serien. Jag samlar på dem lite halvdant sådär, det finns böcker jag kanske inte tycker att jag behöver fler exemplar av i samlingen om vi säger så. Den här ville jag dock gärna ha, eftersom jag varit nyfiken på att läsa Poe länge. För hur det kommer sig så har jag inte läst mer än "Morden på Rue Morgue" och det var när jag gick på gymnasiet för en halv evighet sedan. Just den novellen är inte med i den här samlingen, underligt nog eftersom den brukar räknas som den novellen som skapade deckargenren. Däremot var de här tio novellerna med:
  • Den svarta katten. Om en man som brukade vara en djurvän,men som på grund av alkoholism blir det motsatta. 3/5
  • Ett perverst hugskott. En man blir till sist överröstad av sitt eget samvete. 2/5
  • En nedfärd i malströmmen. Berättelsen om en malström utanför den norska kusten som slukar allt i sin väg. 3/5
  • Amontilladofatet. En man luras till sin undergång. 3/5
  • Huset Ushers undergång. Besöket hos en gammal skolkamrat går åt ett oväntat håll. 4/5
  • Det skvallrande hjärtat. Ett illdåd avslöjas av offrets alltjämt bultande hjärta. 3.5/5
  • Guldbaggen. En ovanlig skalbagge leder till en skattjakt. 4/5
  • Brunnen och pendeln. En man är fånge av, och utsätts för grym tortyr av inkvisitionen. 4/5
  • Metzengerstein. Två familjer i fejd med varandra, där en häst spelaren avgörande roll. 2/5
  • Röda dödens mask. Det går inte att komma undan den röda döden. 4/5
Med dagens mått mätt är det här kanske inte jätteotäckt. Jag tyckte det fanns ett mått av kuslighet över novellerna, snarare än skräck såsom jag tänker mig skräck. En lite obehaglig känsla, men inte rädsla. Flera av novellerna innehåller liknande saker, som mord som avslöjas, inmurade kroppar och djur som avslöjar något stort.
Jag blev nyfiken på att läsa mer av Edgar Allan Poe, och funderar på om inte en sådan där samlingsvolym med hans samtliga verk vore en kul bok att ha i bokhyllan.

"Samlade noveller" fick medelbetyget 3,25/5 av mig. De enskilda betygen för novellerna ses ovan.