onsdag 5 april 2023

Sett på TV: The assassination of Gianni Versace

Spoilervarning råder.

Den andra säsongen av"American Crime Story" handlar om mordet på Gianni Versace, och de andra mord Andrew Cunanan begick innan detta.

Bildkälla vl media

Tidigt på morgonen 15 juli 1997 skjuts modeskaparen Gianni Versace till döds utanför sitt hem i Miami. Misstankarna faller snabbt på efterlyste mördaren Andrew Cunanan, som redan har begått fyra mord, och som antagits befunnit sig i staden. 23 juli valde Cunanan att ta sitt eget liv, och vi kan därför aldrig få veta varför han begick morden.
Serien försöker inte heller ge några svar. Den visar oss istället Versaces och Cunanas liv fram till det ödesdigra sista mötet, och vidare till Cunanans död. Serien berättas baklänges, med utgångspunkt vid mordet på Versace. Sedan får vi följa båda dramats innehavare i olika tidsnedslag i deras respektive liv. Mest fokus ligger dock på Andrew Cunanan, och vi får även se hans övriga mord i några avsnitt, med fokus på vart och ett av offren. Det blir lite sorgligt att se deras liv, när en vet att de redan är döda.
Offren får alltså en egen röst här, även om Cunanan försökte tysta dem.

Darren Criss vann en Emmy för sin roll som Andrew Cunanan, och den är han väl förunnad. Det här är långt ifrån Blaine i "Glee" och hans bakåtslickade hår. Criss bjuder på en sårbar och vilsen människa, men också en som inte riktigt kunde passa in, och hade svårt att känna sig älskad efter ett flertal svek genom uppväxten. Han spelar med bravur en person som inte vet hur han ska föreställa sig i olika sammanhang, och som ljuger och manipulerar tills det inte går längre. Det är då våldsspiralen tar vid.
Edgar Ramírez är porträttlik i sin roll som Gianni Versace. Han spelar Versace med en sårbarhet som känns. Hans relation till pojkvännen Antonio (Ricky Martin) och framförallt till systern Donatella (Penélope Cruz) visas med ömhet och kärlek, och det är svårt att inte tycka om någon av dessa personer - även om det framkommer tydligt att relationen mellan Antonio och Donatella var minst sagt frostig.

Hittills har jag tyckt mycket bra om "American Crime Story", och jag skulle gärna se den tredje säsongen om jag fick tag på den.  Och säsong fyra (Studio 54?) när den nu kommer. De två första säsongerna finns i skrivande stund på Disney+.