lördag 15 april 2023

"Husband material" av Alexis Hall

För ett par år sedan läste jag den första boken i den här planerade trilogin, "Boyfriend material", som handlade om hur Luc och Oliver blev ett par. I den här andra boken klämtar bröllopsklockor, precis som titeln "Husband material" låter oss ana.

Bildkälla The StoryGraph

Det har gått två år sedan Luc och Oliver redda ut sina komplicerade känslor för varandra och blev ett par. Två underbara år, som borde leda upptill nästa steg på vägen. För när alla deras vänner verkar gifta sig och skaffa barn, så känns det så klart som nästa grej att göra även för dem. Men vägen till altaret kan ta krokiga vägar, med eller utan ballongbåge.

Jag älskade den första boken så mycket att jag snudd på gav den en femma i betyg, så det var ju lite tråkigt att jag inte tyckte lika bra om den här. Ofta känns det som att Luc och Oliver inte ens tycker om varandra, för de grälar och bråkar ungefär lika mycket som de säger "I love you" - vilket är ofta. Jag tyckte helt enkelt inte att kemin mellan dem riktigt fanns där den här gången,och deras förhållande kändes inte alls lika naturligt som det gjorde i bok ett, mer som att de anpassar sig och inte riktigt vågar vara sig själva. Det är också ett jädra hang up på Lucs ex,och det han gjorde mot Luc när det tog slut mellan dem.Det blev liksom tjatigt att om och om igen läsa om Miles och hans svek. Nog för att det påverkat Luc i mycket, men det behöver liksom inte bankas in med slägga för att jag som läser ska förstå att det var hemskt för Luc,och att han efter det har svårt att lita på andra. Det framgår. Övertydligt.
Boken är egentligen ganska lättläst, men den var inte så kul. Jodå, det förekommer massa humor och dråpligheter, men när huvudkaraktärerna mest verkar vara på vresighetsskalan boken igenom, så blir det inte alltid så kul att läsa om det. Mycket svordomar, omen är känslig för det.
Boken är uppdelad i fem delar, och upplägget är precis detsamma som i filmen "Fyra bröllop och en begravning". Det förekommer alltså fyra bröllop och en begravning innan boken är slut, om en inte riktigt lika heteronormativt. Minns du handlingen i den filmen så kan du lista ut på förhand hur boken slutar, på ett litet ungefär. Nästa bok i trilogin (som troligen kommer hösten 2024) går under arbetsnamnet "Father material", så lyckligt slut är så klart att vänta. Lite som vanligt med humoristisk feelgood,även om vägen dit kan vara både angstig och kringelikrokig.

Mitt betyg på "Husband material" blev 3/5.