lördag 13 maj 2023

Sett på TV: "Queen Charlotte: a Bridgerton story"

Spoileralert.

Det blev alltså så att jag i väntan på säsong tre av "Bridgerton" valde att se den helt nya prequelserien om några av karaktärerna från den serien - "Queen Charlotte". (Med tillägget "A Bridgerton story" men det tänker jag strunta i.)

Bildkälla UPI

Hela Netflix Bridgerton-version utspelar sig i ett slags parallellt universum med vårt. Ett där även människor med en annan hudfärg än vit kunde tillhöra noblessen. "Queen Charlotte" behandlar de frågorna djupare, då Charlotte är mörkare än väntat när hon anländer för att gifta sig med kung George.
Många händelser i den här serien har sin bas i verklighetens historia. Den kung George det handlar om i Bridgerton är George III, som skulle bli känd som den galne kungen. Även det läggs det fokus på i den här serien, på ett kärleksfullt sätt. Man vet inte vad det var som drabbade George III, men en teori är att han var bipolär och senare i sitt liv även dement. Den vanligaste och mest troliga teorin är dock att det var porfyri, en ärftlig sjukdom som gör att kroppen har svårt att bilda hemoglobin.

Seriens handling tar sin början när Charlotte anländer från Tyskland för att gifta sig med kung George, en man hon aldrig mött. Till en början är deras förhållande ansträngt, men snart kommer de varandra nära.
Vi får även följa Lady Agatha Danbury, som tillhör den nyligen upphöjda noblessen. Hon utses som en av Charlottes hovdamer och får på så sätt en nära inblick i förehavandena i kungahuset. Vi träffar även på Violet Bridgerton som mycket ung, och hennes pappa.
Parallellt med drottningar, kungar, hovdamer och fotbetjänter som unga, så får vi även träffa dem i Bridgerton-tid, som verkar utspela sig mellan säsong två och tre av "Bridgerton". Här ligger stort fokus på Lady Danbury, men också Violet Bridgerton, och drottning Charlottes besvär med att säkra kungalinjen.

Gissningsvis är det här en fristående serie om sex avsnitt. Den kändes väldigt avslutad i varje fall. Jag kan så klart ha fel och kassakon ska mjölkas lite till, men jag tycker det här var en utmärkt serie i sin helhet, och jag är fullkomligt tillfreds med hur den slutade.