tisdag 23 maj 2023

"Galatea" av Madeline Miller

Ibland behövs en liten kortis. Som en sorts litterär palate cleanser, på ett ungefär. Himla piffigt då att jag precis fått tummen ur rumpan och skaffat mig Madeline Millers lilla bok "Galatea", som tidigare bara fanns i e-format.

Bildkälla Goodreads

I det antika Grekland har en marmorskulptör fått sin innersta längtan uppfylld - hans skulptur av den vackraste kvinnan någonsin har fått liv. Nu förväntar han sig att hon ska vara hans trogna hustru, men hon har egna drömmar. För att straffa henne hålls hon därför inlåst.

Det är alltså berättelsen om Pygmalion (även känd som "My fair lady") vi får berättad för oss i den här novellen, men för en gångs skull inte sedd ur skulptörens synvinkel, utan ur statyns. 
Här blir det en berättelse om frigörelse, att slå sig ur en toxisk och ensidig relation. Statyn har för en gångs skull ett namn, Galatea, och ges en egen röst. För att rädda sin dotter gör hon det ultimata offret och slår tillbaka mot den man som håller dem fången. Det blir en stark berättelse, om moderskärlek, frihet och att stå upp för sin egen person.
Madeline Miller har även skrivit böckerna "Kirke" och "Song of Achilles" (den sistnämnda är bättre enligt mig). Även här befinner vi oss i antikens Grekland, men gudar och gudinnor förekommer knappt alls här. Ursprunget är mer än saga än mytologi.
Madeline Miller skriver på ett sätt som jag tycker mycket om, och jag ser framemot att få grotta ner mig i fler av hennes böcker, när/om de nu kan tänkas komma.

"Galatea" fickbetyget 4/5.