torsdag 27 juni 2024

"Atalanta" av Jennifer Saint

Jennifer Saint har nischat in sig på att skriva romaner om kvinnor från den grekiska mytologin. Hennes tredje roman handlar om "Atalanta" och ja, jag var tvungen att googla vem det var. Plus i kanten - ny jättesnygg bok till min bokhylla.

Bildkälla The StoryGraph

Atalanta är inte den son kungen önskade, så hon placeras som nyfödd på ett berg, där vad som helst kan hända henne. Under gudinnan Artemis beskydd uppfostras hon först av björnar, sedan av gudinnans nymfer. Atalanta växer upp till en skicklig jägare, och en dag ger Artemis henne ett uppdrag - att ansluta sin till besättningen på Argo, och tillsammans med de andra argonauterna, ledda av Jason, hitta det gyllene skinnet. Villkoret är att hon aldrig får gifta sig, så lovar Artemis att vaka över henne.
Men i en värld där till och med legenderna är till för män, blir det inte alltid lätt för Atalanta att ta sin rättmätiga plats.

Liksom Saint övriga böcker så berättas även den här i jag-form. Till skillnad från de andra är det enbart Atalanta som gör sin röst hörd här, och det tackar jag för. I den här hjältinnans liv sker påverkan från gudarna, främst då Artemis, men det är helt och hållet Atalantas berättelse. Vi får följa hennes liv och hennes drömmar och hennes kamp för att få ta plats. Hon vet hur bra hon är, på att jaga, på att springa, och försöker inte anpassa sig till några män. Tvärtom, eftersom hon efter en profetia lovat att aldrig gifta sig. 
Nu är ändå Atalanta en kvinna i mytologin, och som sådan brukar det sällan gå helt som en tänkt sig. Men även där det ibland kan verka mörkt finns det ändå ett hopp.
Tempot i den här boken är medelhögt. Det går att läsa ganska fort, men vinner på att inte hafsas igenom. Atalanta är en god iakttagare, och därför känns inte boken så inåtvänd som annars kan ske i den här berättarformen. Det känns också som att det förekommer mer dialoger än i Saints tidigare böcker, så mycket av det vi som läsare får veta får Atalanta veta samtidigt. Det kanske märks att jag faktiskt gillade den här boken för mer än dess vackra omslag?

Mitt betyg på "Atalanta" blev 4/4, hittills min favorit av Jennifer Saints mytologiböcker.