onsdag 5 juni 2024

Utlästa böcker i maj

Maj kändes som en hyfsad läsmånad, även om det blev lite stressigt i livet ibland och jag inte läste mycket alls. Facit blev ändå fem utlästa böcker, som vanligt i ordningen uppifrån och ner.


"Ödet och hoppet" av Niklas Natt och Dag är en historisk roman som tar sin handling från de verkliga händelserna kring 1430-talet när Sveriges befolkning gick i uppror. I spetsen fanns bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson, som mördades av en anfader till författaren, Måns Bengtsson. Började bra,men jag tröttnade snabbt på språket och den bitvis splittrade handlingen. Betyget blev 2,5/5.

"I kissed Shara Wheeler" av Casey McQuiston handlar om Chloe som snart ska gå ut high school från en kristen skola i Alabama. Inte helt lätt att vara den enda eleven ute ur garderoben på den skolan, dessutom med två mammor. Hennes rival för att bli talare vid avslutningsceremonin är rektorns perfekta dotter, Shara. När så Shara plötsligt ger Chloe en kyss, och sedan försvinner, försöker Chloe ta reda på vart Shara tog vägen, tillsammans med två andra som Shara också har kysst.
Den här boken skulle absolut blivit bannslyst på den skola där mycket av handlingen utspelar sig, men det är just därför det är viktigt att den här boken finns. Personer inom HBTQI+ behöver representation de med, och här får de det. Bitvis rolig, men det finns ett underliggande allvar i hela boken. Den här tyckte jag om. 4/5 i betyg.

"Middagsmörker" av Charlotte Cederlund var Plejadernas senaste läsning. Handlar om Áili som tvingas flytta upp till samebyn Idijärvi efter sin pappas död. Här hamnar hon mitt i konflikten mellan samer och svenskar, men även en mycket gammal konflikt, där Áilis nyfunna förmågor som grundar sig i hennes samiska ursprung, blir avgörande.
Tredje gången Plejaderna beger sig till Sapmi bara i år. En ungdomsbok som är väldigt lättläst. Övriga cirkeln tyckte mycket bättre om den än vad jag gjorde. Jag gav den betyget 1/5 för jag tyckte den var synnerligen usel, men Plejaderna medelbetyg blev ändå 2,96.

"Lektioner i kemi" av Bonnie Garmus var mer min tekopp. Den handlar om den ensamstående mamman Elizabeth Zott, som inget hellre vill än att få forska inom sitt ämne - kemi. Men det forskningsinstitut hon arbetar på är inte direkt jämställt, så här på q960-talet, så när Elizabeth får erbjudande om att vara programledare för ett matlagningsprogram på en lokal tv-kanal, tackar hon ja. Elizabeth lär inte bara ut matlagning, utan också grunderna i kemi och att följa sitt hjärta.
Jag tyckte om att läsa den här boken och upplevde den därför som lättläst. Den är bitvis humoristisk, men berättar en ganska sorglig historia egentligen, om än inte helt nattsvart. Mitt betyg blev 4/5, och det här var maj månads favoritbok.

"Northanger abbey" av Jane Austen valde jag att läsa som månadsbok. Det var en omläsning för mig, och det skulle visa sig att det var ett lyckokast att läsa boken lite långsammare. Jag har sldrig riktigt tyckt om den förut, men den här gången höjde jag mitt betyg till 3,5/5.
Boken handlar om Catherine Morland, som lever sig in böckernas värld så mycket att hon väntar sig skurkar och intriger överallt. Nu får hon tillfälle att besöka Bath, och introduceras till societetens högre kretsar.