tisdag 20 augusti 2024

Sett på TV: Baby reindeer

Efter att ha läst om "Baby reindeer" ungefär överallt, kände jag att det var dags även för mig att ta reda på vad detta Netflix-fenomen handlar om. 

Bildkälla Netflix

Aspirerande stå-upp-komikern Donny arbetar på pub för att kunna betala räkningarna. En dag kommer en kvinna in som Donny bjuder på en kopp te. Föga kunde han ana att denna goda gärning skulle vara katalysatorn till flera års trakasserier. För den till synes oskyldiga Martha är en stalker, och Donny är den senaste att hamna i hennes blickfång.

Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men när en serie beskrivs som mörk komedi så räknar jag med att det ska vara roligt åtminstone lite grann. Men det här är mest tragiskt, ledsamt och skrämmande.
Huvudrollen som Donny spelas av Richard Gadd, och det är hans riktiga upplevelser av att ha blivit stalkad vi tar del av här. De mejl vi ser på skärmen, stavfel och allt, är riktiga melj som han mottog från sin egen stalker. Han bad om att publiken inte skulle försöka ta reda på vem hon är, men det gjorde de ändå. Vilket tyvärr lett till att hon nu fått nytt vatten på kvarnen, hävdar att hon inte är skyldigt till att ha stalkat Gadd och hotar med att stämma både honom och Netflix. Skulle det vara så är det så klart tragiskt i sig, men om "Baby reindeer" stämmer så är det snarare så att hon funnit ett nytt sätt att plantera sig själv i Gadds liv. Det bästa som kunde ha hänt henne, med andra ord. Nåja, det är väl som med allt annat. Det finns tre versioner av allt - hans sida, hennes sida och sanningen.
Serien varnar för sexuellt våld, och ett avsnitt har försetts med varningstext för övergrepp. Jag uppskattar också att det förekommer uppmaningar om att prata med någon om man har problem, som de som tas upp under seriens gång.
För mig var det här mer mörkt än en mörk komedi, trots att Donny arbetar med just komedi. Han har varit med om en hel del skit, om vi säger så.
Serien var väldigt bra, och det var lätt att bara fortsätta titta när jag väl börjat. Med bara sju avsnitt gick det fort att se den. Kan rekommendera en titt, om du liksom jag inte kommit dig för än.