torsdag 1 augusti 2024

"The thousand autumns of Jacob de Zoet" av David Mitchell

I min omläsning av Mitchells böcker hade turen kommit till den jag tyckt varit minst jättebra när jag läste dem första gången. Tänkte alltså att det kunde passa att läsa "The thousand autums of Jacob de Zoet" som månadsbok, för så kan lite kämpiga böcker slinka ner - i mindre portioner. Boken fick äran att följa med på Tysklands-resan, och det var ju gulligt av mig att tro att jag skulle hinna läsa något annat än de här 17 sidorna om dagen (jag hade med mig "Wolf Hall" också) för det var knappt jag hann med den lilla portionen heller.

Bildkälla The StoryGraph

År 1799 kommer holländske Jacob de Zoet till handelsstationen Dejima utanför Nagasaki. Han är där för att tjäna Holländska Östasiatiska kompaniet, och förhoppningsvis tjäna tillräckligt med pengar för att få gifta sig med Anna. Han ska vara stationerad på Dejima i fem år.
Japan är ett isolerat land, och ingen tillåts lämna landet för att sedan återvända, och ingen västerlänning tillåts på det japanska fastlandet. Dejima är en konstgjord handelsstation och det är bara hollländare som tillåts göra i affärer i Japan.
Jacob skaffar sig allierade både bland Dejimas bofasta, men också bland den japanska befolkning som tillåts besöka Dejima - översättarna och läkarstudenterna. Främst får Jacob upp ögonen för den unga barnmorskan fröken Aibagawa, och snart finner han lojaliteten mot Anna vackla.

Boken är lika välskriven som Mitchells övriga böcker, och han har en förmåga att trolla med ord och göra nästan poesi av sina beskrivningar. Jag har dock ganska tråkigt mellan varven, och det känns lite som att boken bygger upp under en väldigt lång tid innan den äntligen blir spännande. Då blir det å andra sidan väldigt spännande. Samtidigt vävs riktiga historiska händelser in i bokens handling, och har man ett intresse av Japansk och/eller Holländsk historia under den här tiden är boken säkert extra intressant. Det förekommer element av magisk realism, men bara för den som vet vad som händer i kommande böcker. Det är annars av karaktären blink and you miss it.

Det verkar som att det ändå var ett lyckat kast att läsa boken i korta stycken, för plötsligt höjde jag betyget ett helt snäpp. Det nya betyget på "The thousand autumns of Jacob de Zoet" blev 4/5.