fredag 9 augusti 2024

Utläst i juli

Fortfarande lite av semesterfeeling här, och jag känner mig fullt tillfreds med det.
Idag tittar vi på de böcker jag läste ut i juli, uppifrån och ner är ordningen.


"Persuasion" av Jane Austen var sista boken ut i min omläsning av hennes böcker, eftersom det var den sista av hennes romaner att ges ut, och då först efter hennes död. Handlar om Anne Elliot som för många år sedan övertalades att avbryta förlovningen med en man hon älskade, och sedan aldrig kunnat glömma. Nu möts de igen. Mitt betyg blev 4/5.

"Sommarmöten" av Emily Henry, för vad är sommaren utan lite sommarromance. Poppy och Alex har inte talat med varandra på två år, men nu bestämmer de sig för att återuppta traditionen med sina sommarresor. Innehåller en stor dos av dålig kommunikation, och det tycker jag är trist, men annats precis vad jag förväntade mig. 3/5 blev betyget.

"You like it darker" av Stephen King är hans senaste alster. En samling av 12 noveller, där betygen växlade mellan 5/5 och 2/5. Jag gav den i sin helhet betyget 3,5/5, och utnämnde den till månadens favoritbok på grund av de där novellerna jag gav riktigt höga betyg.

"Tomorrow and tomorrow and tomorrow" av Gabrielle Zevin handlar om vännerna Sam och Sadie som bestämmer sig för att göra dataspel tillsammans. Återigen kommunikationsmissar, och en hint av triangeldrama. Kanske lite onödigt tragisk också, och jag förstår ofta inte varför de här människorna ens finns i varandras liv. Jag kan förstå den tänkta filosofin i boken, en önskan om att kunna göra i livet som i spel - börja om och göra annorlunda, men jag tycker boken missade målet. Den var inte för mig. Betyget blev 2,25/5.

"The thousand autums of Jacob de Zoet" av David Mitchell var på tur i min Mitchell-omläsning. Det var också den bok jag läste som månadsbok i juli. En historisk roman som utspelar sig på den holländska handelsstationen Dejima utanför Japans kust. Om man inte vet så går det att missa den magiska realismen som finns här, men jag vet och jag ser. Precis det som var syftet med min omläsning. Höjde betyget till 4/5.