lördag 6 juli 2024

"Persuasion" av Jane Austen

Ett läsprojekt avslutat, för nu har jag läst den sista romanen av Jane Austen. Det finns samlingar av texter med noveller, utkast och andra arbeten, och jag har läst en av dessa, men räknar inte in den i mitt läsprojekt. Det gällde att läsa Austens romaner i utgivningsordning, och det har jag gjort nu när jag läst ut "Persuasion".

Bildkälla The StoryGraph

Anne Elliot är mellanbarnet i en familj bestående av en far och tre döttrar. För åtta år sedan var hon förlovad med kapten Wentworth, men övertalades att slå upp förlovningen då han inte ansågs vara ett tillräckligt gott parti. Nu är omständigheterna de omvända, och kapten Wentworth dyker upp på nytt i Annes liv, nu som en rik man. Anne har aldrig lyckats glömma honom.

För en gångs skull är Jane Austens hjältinna här av mogen ålder. Anne är 28 år, och får väl anses vara en ungmö som troligen aldrig kommer bli gift. Det har inte saknats erbjudanden, men Anne har aldrig kommit över sin kärlek till Frederick Wentworth, så hon har förblivit ogift.
Boken följer Austens vanliga romantiska tema, och vi får så klart ett lyckligt slut, men vägen dit är en fröjd att vandra på. Anne är en så fin karaktär, och som läsare önskar jag henne allt gott i livet. Hennes familj? Kanske inte lika mycket. Pappan och den äldsta dottern är av det fåfänga slaget som mest bryr sig om titlar och vackra saker. Nu har de levt över sina tillgångar, vilket tvingar familjen att lämna familjegården och hyra bostad i Bath. En stad som Anne, liksom Jane Austen, tycker hjärtligt illa om. Yngsta systern är gift och har barn, men är så bortskämd och hypokondrisk att hon ständigt kallar in Anne för att ta hand om henne och hennes barn så att hon ska kunna återhämta sig. Och Anne låter dem hållas, hur mycket deras handlingar än kommer att påverka hennes liv. 
"Persuasion" är också full med Austens samtidskritik. Hennes hjältinnor hittar alltid en man för att de måste det. Även om hennes karaktärer är förälskade så var det inte alla kvinnor på den tiden som hade turen att få gifta sig av kärlek, och det är en kritik Austen ofta framför i sina böcker - hur svårt det är för kvinnor att få vara sina egna personer. Utan att övertalas att slå upp förlovningar som inte passar sig nog. Till exempel.

Mitt betyg på "Persuasion" blev 4/5.