fredag 23 augusti 2024

"Alla somrar med dig" av Carley Fortune

En bok med ordet sommar i titeln bör väl lämpligast läsas på sommaren. Nu har augusti kanske mest känts som höst, men det bortser jag från. Kanadensisk romance fick det bli.

Bildkälla The SToryGraph

För tio år sedan gjorde Percy sitt liv största misstag. Nu är hon framgångsrik i jobbet och bor i Toronto, men inom henne saknas något och hon är inte lycklig. 
När hon får ett samtal dras hon tillbaka till platsen hon inte kunnat glömma, och minnen från somrarna hon tillbringade där. Och till Sam, mannen hon aldrig kunnat glömma.

Snabbläst, rar och hundra procent förutsägbar. Boken berättas i olika tidslinjer, dels från Percys somrar i Barry's Bay som tonåring, dels kring hennes resa tillbaka dit många år senare. Det är ett välanvänt berättargrepp, och inte alltid ett jag är förtjust i. Här tycker jag att det funkar, och gör att vi kommer närmare de olika karaktärerna i berättelsen. Särskilt då Percy, och hennes tankar och funderingar som leder fram till att det blev som det blev.
Jag kan dock tycka att historien känns lite kletig. I stor del av handlingen är de barn i mellan- eller övre tonåren, och att då läsa om deras brinnande känslor, och tyvärr, beskrivningar av sexuell innebörd, känns inte riktigt bra. Visst kan man träffa sitt livs kärlek i ung ålder, men oftare går den där brinnande passionen över när mognad inträffar. Och de ger sig inte riktigt tid att landa i att träffas igen, lära känna varandra som vuxna. De känns brådmogna och oansvariga som tonåringar, och hela förhållandet verkar stå på minnen från förr snarare än vilka de är nu, som vuxna.
Har kommit fram till att jag är ganska trött på att läsa sexscener också. Det är ofta samma sak fast i olika böcker (eller på andra sidor) och där jag inte har någonting emot att veta att karaktärerna har sex med varandra, känner jag ett väldigt litet behov att veta vilken kroppsdel som gör vad och var de är placerade och vad som gnuggas mot vad. Antingen har jag blivit pryd, eller så är jag bara mätt på det.

"Alla somrar med dig" är en helt okej bok, men inte direkt nyskapande. Betyget blev 3/5.