onsdag 28 augusti 2024

Plejaderna om "Matrix" av Lauren Groff

Det var inte helt lätt för mig att välja bok till senaste bokcirkelträffen, för jag hade mer än en jag tvekade mellan. Till slut föll valet på den jag tänkt på längst, så i söndags träffades vi för att prata om "Matrix" av Lauren Groff.
Eftersom det var ett tag sedan vi sågs hann vi också med en massa annat prat, om allt som hänt sedan sist. En mycket trevlig träff, precis som vanligt, med vänner, te och gofika med tiramisu och äppelkaka.

Bildkälla The StoryGraph

England under 1100-talet. Kungens oäkta dotter Marie de France anses för ful för att giftas bort, och skickas till ett kloster långt från hovet. På klostret lever nunnorna under fattiga förhållanden, och svälter i bristen på mat. Till en början är även Marie redo att dö, eller fly från klostret, men snart finner hon sig till rätta i sin nya roll. Som klostrets priorinna kan hon ändra förhållandena i kloster, och snart har hon skapat en fristad för sina nunnor, där hon tar tillvara på deras styrkor så att klostret kan blomstra. Skilda från män och deras influenser lever Marie och hennes kloster ett liv i lyx och lust.
Boken bygger på verklighetens Marie de France.

Om verklighetens Marie de France vet man just ingenting, men hon har lämnat efter sig dikter och översättningar av Aesops fabler. Hon räknas som en av medeltidens viktigaste författare, och man tror att hon kom från Frankrike och man tror att han hette Marie, men egentligen vet man inte det utan det är antaganden baserade på hennes texter. Troligen har hon inte ens varit i kloster, utan verkar ha varit en högt uppsatt adelsdam som var väl skolad. Men hur kul är det? Verkar Lauren Groff ha tänkt. 

Om jag hann ångra mitt val innan vi träffades? Ja. För det här visste jag redan från början av boken att den inte skulle uppskattas av alla. Å andra sidan är det just då vi kan ha våra bästa diskussioner, när vi försöker lista ut vad författaren egentligen ville med sin bok. Och "Matrix" bjöd på en massa frågor.
På sidan kan det kanske se ut som en bok om nunnor som isolerar sig från samhället i allmänhet och från män i synnerhet. Och sedan lever se ganska bekväma liv, dolda för omvärlden bakom sina murar (eller i sin labyrint) och fria att leva sina lev som de vill. Och så massor av sex - fast maskerat som att de balanserar sina inre vätskor. Som tur är är det inte bara jag som tröttnat på grafiska beskrivningar av sex, så gällande det kunde vi vara ganska nöjda, för det var inte ofta och det var beskrivet på ett ganska osexigt sätt. 
Att det bara är en massa kvinnor i boken gör att den blir lite spännande ur ett feministiskt perspektiv. Förutom vissa kungligheter tror vi inte att en enda man blir namngiven i boken, vilket gör att den inte klarar av ett omvänt Bechdel-test, och det är det inte ofta vi stöter på. Att Marie dessutom tar över plikterna som i vanliga fall faller på en präst gör även det boken spännande. Inte ens alla nunnor tycker det är en bra idé att utestänga prästerna från klostret, men Marie står på sig. Vi tror kanske inte att det kunde gå till så på riktigt, men det hade kunnat hända, och den här boken är ett tankeexperiment på det.
Marie får även uppenbarelser i den här boken, som ett sätt att driva handlingen framåt. Och den av oss deltagare som vuxit upp i en väldigt religiös familj, tyckte att de bitarna var riktigt obehagliga att läsa om. De beskrevs nämligen på ett sätt som påminde henne om den kristna skrämselpropaganda hon är uppväxt med, och de gjorde henne illa till mods. Vi andra kände inte så, men det kan vara värt att notera.

Det var inte helt lätt att komma in i texten, och vi var delade på var vi tyckte boken var som bäst - i början eller i slutet. Jag är team början, för först var jag riktigt nöjd med mitt val och tyckte att det här var ju alla tiders. Men det gick över, kan vi säga. 
Det kunde också vara svårt att hitta ställen att vila sig från texten på. Vissa kapitel var jättekorta, medan andra var väldigt långa, utan värst mycket pauser i texten.

Betygen blev blandade den här gången. Från 1 till 3,2. Medelbetyget från Plejaderna blev 2,4/5. Mitt betyg var 3/5.