fredag 28 maj 2010

Älskade älskling!

I dag fyller älskade maken år. Frukost på sängen fick han, och lite bilar som han beställt själv och en dvd-box som han bett mig beställa. Såååå överraskad!

Tårta blir det i morgon. Han passar på när jag jobbar. Men jag får äran att göra tårtan i varje fall. En Pinocchiotårta. Familjefavorit.

Pinocchiotårta

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
tsk bakpulver
4 msk mjölk

Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör ner dem ordentligt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta samt mjölken.
Bred ut smeten i en långpanna som klätts med ett smort bakplåtspapper. 30 x 40 cm är lagom stort.

5 äggvitor
2 dl socker

Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängen lite ojämnt över sockerkakssmeten i formen.
Grädda långt ner i 175 grader varm ugn ca 20 minuter. Marängen ska få fin färg och sockerkakan ska vara torr. Låt kakan svalna.
Ta loss kakan från pappret och dela den mitt itu.
Vispa 3 dl grädde och lägg detta på den ena halvan. Lägg över den andra halvan med marängsidan uppåt. Skärs lämpligast med vass kniv/tårtspade.

Här kan man vara lite kreativ också. Vi brukar oftast blanda ner hallon i grädden, men andra bär eller frukter går bra det med, eller varför inte lite god sylt. Man kan även strö över en påse mandelspån över marängen innan gräddningen. Bara fantasin sätter gränser.

Det här är en toppentårta om man ska bjuda många. Då bakar man 2 bottnar, dubblar mängden fyllning och lägger bottnarna på varandra, så får man en stor tårta.