söndag 19 september 2010

Oglio e aglio gone wild!

Ser det som mitt uppdrag att sprida lite snabbmats-recept omkring mig. Det är ju så lätt och behöver inte göra någon fattig heller. Pasta är finfin snabbmat och här kommer ett favoritrecept med spagetti och ett gäng varianter på det.

Oglio e aglio variant 4

Oglio e aglio - grundreceptet

Koka upp pastavatten och salta i det. Koka spagetti så det mättar familjen. Medan spagettin kokar:
Hacka 2-5 vitlöksklyftor fint och lägg dem att mjukna i ½ dl olivolja (eller mer om man så vill) på medelvärme. Passa så de inte bränns! Spara lite av pastavattnet. Häll av spagettin, blanda genast ner i vitlöksoljan, peppra efter smak, kanske lite salt också. Om det ser torrt ut så späd med lite av kokvattnet från pastan. Servera genast med riven parmesanost.

Variant 1: Oglio e aglio e peperonico

Tillsammans med vitlöksklyftorna, fräs ca ½ tsk chiliflakes eller skär upp en röd chilipepparfrukt på längden och låt den fräsa med. Om du använder färsk chili, ta upp den ur oljan innan servering. (Kan med fördel läggas i en flaska/burk med olivolja. Låt dra några dagar, ta upp chilin och du har en finfin chiliolja - kanske till nästa gång du gör oglio e aglio)
I övrigt följ grundreceptet, fast du kanske inte behöver peppra.

Variant 2: Oglie e aglio med sardeller

Gör som ovan med chilin, men låt även en ask sardeller (gärna hackade lite grann) följa med ner i den heta vitlöksoljan. Sardellerna smälter ut i oljan och lämnar en fin sälta. Jag har hört att man traditionellt INTE serverar parmesan till pasta med fisk i, men det behöver man ju inte bry sig om. Det gör aldrig jag...

Variant 3: Oglio e aglio med persilja och champinjoner

Gör som i chilivarianten. I en separat panna, fräs 200 g skivade champinjoner (eller annan svamp) tills de släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. Hacka ett knippe persilja och rör ner det och svampen med spagettin i vitlöksoljan.

Variant 4: Oglio e aglio med bacon

Gör som ovan, men knaperstek ett paket bacon istället för svampen. Låt dem rinna av på hushållspapper. Låt hälften av persiljan fräsa med i oljan de sista minuterna och blanda ner den resterande persiljan tillsammans med bacon och spagetti.

Jag är dessutom övertygad om att ni kan hitta på ännu fler varianter på detta busenkla recept. Det är inte farligt att experimentera i köket - det är kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .