måndag 25 april 2011

Postum utgivning

Läsecirkeln har träffats igen. Denna gång för att avhandla Pernys val, "Oförrätten" av Anders Karlgren. En bok med en liten speciell historia bakom.
Författaren var nämligen kollega med Pernys make, på den tidning där de båda arbetade. Han dog endast 34 år gammal och efterlämnade ett manus till en färdig bok, "Oförrätten". Hans familj bestämde då att ge ut den på egen hand och den finns att hitta i en begränsad upplaga. Jag har sett att den finns till salu på AdLibris bland annat.


Vi är fint samstämda i den här lilla gruppen, det må sägas. Det blev bara två avvikande betyg den här gången, så förutom en massa treor fanns även en fyra och en två och en halva med. Medelbetyget blev 3,1/5. Inte illa för en icke utgiven författare. Jag har läst betydligt sämre böcker i genren.

"Oförrätten" är en deckare som utspelas i modern tid och i min hemstad, Örebro. Dock visar det sig att fallet har kopplingar till Andra världskriget och Tyskland.
Storyn i sig är faktiskt riktigt bra! Mankell-klass tyckte en av oss. Det märks att författaren har haft en klar historia i huvudet och karaktärer han tycker om och har tänkt sig skriva fler berättelser om. Man kan riktigt känna upplägget för en serie romaner. Man tycker att det är lite synd att de böckerna inte kommer bli skrivna.

Det vi i cirkeln har haft problem med är upplägget i romanen. Kapitlen är ofta alldeles för långa, det förekommer en hel del sakfel och vi känner att en ordentlig redigering hade varit på sin plats. Däremot kan vi se förbi det i just det här fallet eftersom utgivningen är så speciell. Det fanns ingen författare kvar i livet som kunde redigera om texten. Liksom.
Jag tycker personligen att det var mycket synd att det här manuset aldrig kom så långt att en granskare kunde hjälpa författaren att arbeta om texten. Det här är helt klart en roman som är värd fler läsare!

Nästa träff blir i juni. Till dess ska vi ha läst "Sarahs nyckel" av Tatiana de Rosnay. Verkar vara en "feel good by feeling bad"roman.
Då kommer vi även välkomna vår nya medlem. Vi har förlorat en, men vinner en annan. K har nämligen hoppat av då hon kände att hon inte hann med riktigt, att det blev för mycket "tvingade" böcker i den lilla lästid hon har. Hon är dock välkommen tillbaka senare om hon känner det. Vi får ett nytt K från nästa tillfälle. Ska bli spännande att se vad hon väljer för bok åt oss. Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .