onsdag 27 april 2011

Torchwood

Att jag är en älskare av science fiction är ingen hemlighet. Inte att jag är lite kär i tv heller. Och inte heller att jag är ganska mycket kär i "Doctor Who". Därför kommer det kanske inte direkt som en överraskning att jag är omåttligt förtjust i "Doctor Who"-spinoffen "Torchwood". (Släng om bokstäverna lite så hittar ni ett tjusigt anagram.)

"Doctor Who" vänder sig till en yngre publik, barn välkomnas gärna, och referenser till denna serie fullkomligen haglar i framför allt brittisk underhållning, men jag har även sett det förekomma i "Big Bang Theory" bland annat. I Sverige är det dock lite mer okänt. För några år sedan visade SVT säsong 1 av "Doctor Who - The new beginning" med Christopher Ecclestone som Doktorn, men sedan slarvade de bort den. Vill man se fortsättningen är man hänvisad till importdvd. Säsong 6 hade premiär i Storbrittannien i lördags. Själv tittar jag just nu på säsong 4.

För att återgå till "Torchwood" då. Den här serien vänder sig till en lite äldre publik. Man skulle kunna säga att det är en mix av science fiction och deckare. Med ganska så mycket våld och sex. Allt utspelar sig i Cardiff i Wales och serien tar sin början när polisen Gwen rekryteras till Torchwood, en specialenhet som arbetar utanför staten. Dess jobb är att kontrollera utomjordisk aktivitet på jorden och förbereda mänskligheten för framtiden. "The twenty-first century is when everything changes. And you gotta be ready".


Torchwood säsong 1 & 2: Ianto (Gareth David-Lloyd), Toshiko (Naoko Mori), Captain Jack Harkness (John Barrowman), Gwen (Eve Myles) och Owen (Burn Gorman).

Torchwood säsong 3, Children of earth: Jack, Gwen och Ianto.


Jack Harkness är navet i den här historien och det är även hans karaktär som förekommer i "Doctor Who". Man får höra Tardis även i den här serien och gästspel av andra karaktärer har förekommit. Tittar man på båda serierna så hittar man ofta referenser till den andra. Väldigt roligt för en nörd som mig.

Serien kom i tre säsonger under åren 2006 - 2009 och det verkar minsann som att en fjärde säsong kommer visas med början nu i juli. De två första säsongerna visades på TV4+ och var på 13 avsnitt vardera. Den tredje (och som jag trodde avslutande) säsongen om 5 avsnitt har jag däremot inte sett att den har visats på svensk tv. Eller så har jag bara missat den.
Älskade maken och jag gav oss den i julklapp, ställde in den i dvdsamlingen och glömde bort den! Tills för några dagar sedan då vi kom på att vi skulle titta på den. Och herregud i himmelen vad det var bra! Jag är helt tagen!

Säsong tre visades som en miniserie med undertiteln "Children of earth". Den utspelar sig under 5 dagar, en dag per avsnitt. Plötsligt en dag stannar alla barn på hela jorden. "We are coming" mässar de unisont. Anledningen är 456 och en händelse från 1965. Regeringen vänder sig mot Torchwood och de tvingas fly för sina liv. Hela mänskligheten är hotad.

För att sammanfatta det här inlägget - titta på "Torchwood". Titta på "Doctor Who" också. Jag har svårt att tro att du kommer ångra dig.

3 kommentarer:

 1. Hej, vet du möjligtvis när säsong 4 (Miracle Day) börjar visas i Sverige och på vilken kanal?
  Har bara lyckats hitta release-datum för USA och Storbritannien :(

  SvaraRadera
 2. Ursäkta det sena svaret.

  Jag har tyvärr ingen aning, men jag räknar iskallt med att få köpa den på dvd innan de ens funderar på att sända det svensk tv. Tyvärr.
  Annars är min gissning Tv4 Sci-fi, som visar övriga Torchwood lite då och då. Men som sagt, när har jag ingen aaaaaning om.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .