söndag 10 april 2011

Så här gör vi!

I min familj har vi just nu lite ansträngd budget eftersom dönickarna på AF gett mig fel information (som jag har skällt på dem!) och jag därmed blivit utestängd från a-kassesystemet. Känns lite lagom surt att inte få del av de där nästan 400 kronorna i månaden jag betalat in till Handels...

Nåväl - med en ansträngd budget försvinner viss lyxkonsumtion. Bort med nagellack, böcker, film och annat smått och gott.
Något vi valt att INTE rucka på är vår mat. Vi vill äta gott och näringsriktigt och gör det också. Och ett bra sätt att göra det är genom att planera. En dag i veckan sätter vi oss ner och gör en matlista. Här kan man få lämna önskemål, men vi låter icke barnen styra. Då skulle det bli tacos vareviga vecka.
Sedan använder vi denna matlista som grund för en inköpslista som vi följer slaviskt. Vi kanske avviker yttepyttegrann om vi hittar något bra erbjudande, som igår när man kunde köpa 2 paket kryddkorv för 25 kronor. Det var mer än 50% rabatt på dem...
Mat som inte är inplanerad, men blir köpt ändå, hamnar ofta i frysen och blir en maträtt nästkommande vecka.
Förra veckan hade de till exempel bra pris på rimmat fläsk, så imorgon kommer det ätas fläsk i detta hushåll. Gott som rackarns!

Tänkte jag skulle visa upp hur en matvecka kan se ut hemma hos mig. Så här blir det den kommande veckan i det Datska hushållet:

 • Måndag: Stekt fläsk med potatis och löksås
 • Tisdag: Spagetti och köttfärssås
 • Onsdag: Grönsakssoppa med risoni och bröd*
 • Torsdag: Fisk med tomatsås och risotto*
 • Fredag: Kycklingvingar med klyftpotatis
 • Lördag: Grillat med pommes frites, såser och kryddsmör
 • Söndag: ej fastställt, vi handlar på lördagar. Och så hoppas vi lite på att bli bjudna till svärfar som fyller år...
Jag försöker planera in minst en fiskrätt och en vegetarisk rätt i veckan. Vissa favoriter återkommer med jämna mellanrum. Ikväll ska vi till exempel äta indisk kyckling med ris på lilla A:s begäran. Ett av få tillfällen jag använder halvfabrikat, för vi har köpt en burk med currysås som vi gör kycklinggrytan på. Gott blir det i varje fall!

*Recept från Paolo Robertos kokbok "Italiensk fastfood" som jag och älskade maken håller på att jobba oss igenom. Vi har hittat flera nya favoriter här. Bland annat det bästa receptet EVER på pasta carbonara.

2 kommentarer:

 1. Tack för tipset om Paolos kokbok! Älskar kokböcker, men många är ju inte särskilt bra. Blir kanske till att klicka hem Italiensk fast food då!

  SvaraRadera
 2. Ja gör det! Den är så jädra bra och riktigt användbar.

  Själv har jag kokböcker som hobby. Läser dem som romaner, men lagar sällan ur dem. Med vissa undantag.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .