torsdag 2 augusti 2012

Saftig sockerkaka med variation

I gårdagens Dagens skröt jag om att jag hade världens bästa recept på sockerkaka. Kom på att ni kanske också vill ha det. Receptet är hämtat från Anna Bergenströms bok Annas kakor, som jag har flera favoritrecept från. Den här sockerkakan är bara ett av dem.


Saftig sockerkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

  • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1½ liter. Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt.
  • Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan över mjölken (vatten går också bra) och låt det koka upp. Rör snabbt ner det heta i äggsmeten.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner snabbt ner det i äggsmeten. 
  • Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Går bra att variera med olika smaksättningar också. Gör en chokladkaka genom att byta ut ½ dl av vetemjölet mot ½ dl siktad kakao. Tillsätt tillsammans med mjölet och följ i övrigt receptet.
Eller stöt 2 msk kardemumma som även det tillsätts tillsammans med mjölet, för en god kardemummakaka.
Citronkaka får man om man tillsätter rivet skal och citronsaft efter smak, från en halv citron brukar vara lagom.
En enkel tårta kan man göra genom att baka kakan i en slät form, dela den i två bottnar och fylla med vaniljkräm och sedan toppa den med vispad grädde och färska frukter eller bär.