måndag 20 maj 2013

Plejaderna skaffar hemhjälp

Så var det dags igen för Plejaderna att träffas. Hastigt och lustigt var vi tvungna att byta lokal på grund av sjukt barn, men det var inga problem. Värdinnan hade redan bakat tårtan i bakgrunden och efter att ha avhandlat min pjäs (som halva cirkeln sett) och ungefär sjuttioelva andra samtalsämnen lyckades vi även prata lite om boken.

Jag fick välja mugg själv...
Den här gången var det fler än tre som hade läst ut "Niceville" av Kathryn Stockett. Av oss som var där var det bara jag och Perny som inte kommit till slutet än. I mitt fall på grund av för mycket fanfics och för mycket annat som kommit i vägen. Men jag gillar det jag läser i varje fall, så jag tänker läsa ut den. Har bara 300 sidor kvar... Men den är ganska lättläst när man väl kommer in i den så det ska väl inte vara några större problem tänker jag.

Boken utspelas under 1960-talet i den amerikanska södern, så det känns ju lite oroväckande att man mer än en gång får intrycket av att man läser om bok om slaveriet under 1800-talet. Så är det en bok om segregation och fördomar i en tid då färgade inte ens fick använda samma toaletter som vita. En tid man önskar låg längre tillbaka historiskt sett än vad den verkligen gör.
Skeeter är dotter till en plantageägare, som kommer tillbaka hem efter sin collage-examen. Hennes älskade Constatine, som uppfostrat henne, är inte kvar i hemmet och hon får bara diffusa svar om att hon åkt för att bo hos sin familj i Chicago. I stället är hon utlämnad åt sin mor, som hela tiden klagar på Skeeters utseende och undrar varför hon inte har någon man.
Skeeter har författardrömmar och skaffar jobb på den lokala tidningen. Genom det träffar hon de färgade hembiträdena Aibileen och Minny och de bestämmer sig för att skriva en bok om hur det verkligen ser ut bakom fasaderna i de vitas hem. Om hur de svarta kvinnorna  förnedrats, utnyttjats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp.

Betygen blev höga den här gången med en massa fyror. Medelbetyget hamnade på 4,2.

2 kommentarer:

 1. Det här är väldigt OT, men jag såg den här när jag letade posters och tänkte på dig!
  http://www.etsy.com/listing/126244352/door-sticker-tardis-doctor-dr-who-police?ref=br_feed_7&br_feed_tlp=art

  Hoppas du hittar tillbaka till lusten att blogga om nagellack snart, saknar din blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där hade jag redan sett. Betyder inte att jag pep mindre av förtjusning den här gången. ;)
   Jag hoppas jag också får tillbaka lackglädjen snart. Jag tror det är på gång lite grann, men jag tänker inte börja för tidigt en gång till som jag gjorde sist. Har börjar kika på lack inne i diverse webshoppar i varje fall och det är ett steg i rätt riktning i varje fall.

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .