lördag 15 november 2014

"Jo, jag mår bra."

Jag svarar så där - att jag mår bra om någon frågar. Eftersom jag vet att när frågan ställs är det det svaret som förväntas. Inte det ärliga, utan något fint tillkammat som inte alltid har med sanningen att göra.
Jag försöker bli bättre på det där dock - vara ärlig mot mig själv. Allt oftare hör jag mig säga att jag "mår okej", och det är ganska nära sanningen. Dagar jag mår dåligt ser jag till att inte träffa någon som kan ställa "Hur är det med dig?"-frågan till mig. Och skulle jag ändå träffa någon en sådan dag är det oftast någon som ändå känner mig så pass väl att jag känner att jag kan vara ärlig i mitt svar. En dålig dag är det ingen risk att jag träffar en gammal klasskompis på stan för en dålig dag är det tur om jag ens kommer ut till brevlådan. En dålig dag svarar jag bara i telefon om det är någon jag känner som ringer.

Jag har precis avslutat en fyra-gångers-kurs som ska vara självstärkande och lära mig att jag - faktiskt - inte har ansvar för andras tankar och känslor. Bara mina egna. Det har dock varit svårt att applicera mina nya kunskaper på verkligheten eftersom jag under kursens gång mest har suttit i mitt soffhörn och läst och glott på tv.
En del i det arbetet kanske kan bli att jag ska sluta tro vad folk vill höra. Att jag när frågan om hur jag mår kommer, kan svara ärligt på den. Och sedan kanske inte bry mig så mycket om huruvida den som får höra "inte så himla bra faktiskt" som svar tar illa vid sig eller inte.
För egentligen - vill man inte ha ett sanningsenligt svar kanske man ska låta bli att ställa frågan?

4 kommentarer:

 1. Jag tycker folk oftare och oftare ställer frågan "Allt bra?" istället, så det ska vara _ännu_ mindre chans att man ska svara nått annat än "ja det är det" :p Känns som om det ointresserade frågandet kommer att dö ut om en generation eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju hoppas på det i varje fall. Att det dör ut, alltså.

   Radera
 2. Mitt svar brukar vara typ "huvudet upp fötterna ner" eller "knallar" just för att då är det mycket vagt. En kille på mitt förra jobb brukade ha en floskelgenomgång med mig varje morgon där vi gick igenom alla de där svaren. Jag har ofta varit ärligare än vad som förväntas så jag fått lägga till: du frågade ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Varför frågade du om du inte ville veta? :D

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .