måndag 10 november 2014

Veckans vego: Bakat ris med halloumi

Nu har jag läst mig hungrig igen. Och googlat fram ett recept och gjort om det igen. Det blev så sagolikt gott att min glupska min här nedan är ganska långt ifrån sanningen om hur jag åt det. Jag slevade i mig. Så gott att det borde komma med varningstext, för det är ju inte bantarmat direkt det här. Men hur kul är å andra sidan bantarmat? Nä, just det.

Laktovegetariskt. Originalreceptet jämför det här med att krypa in under ett fluffigt duntäcke - comfort food at it's finest.


Cheesy baked rice

1 medelstor purjolök, noga sköljd och sedan strimlad
1 liten gul lök, finhackad. Eller en shalottenlök som jag använde.
3 klyftor vitlök, finhackade
smör eller olja
salt och svartpeppar
3 dl basmatiris
5 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost med lite sting i, jag använde cheddar.

Smält smöret/värm oljan och fräs alla löksorterna i fettet. Salta och peppra och rör ofta tills löken mjuknat men inte brynts, cirka 7 minuter.
Rör ner riset så att det täcks av löksmöret. Tillsätt buljongen och grädden och sjud riset på låg värme under omrörning några minuter.
Ta av riset från värmen, rör ner hälften av osten i riset och häll sedan ner det i en smord ugnsfast form, jämna till ytan så att riset blir slätt.
Täck formen med aluminiumfolie och baka riset i 175 grader varm ugn tills det mesta av vätskan absorberats, cirka 30 minuter.
Ta av folien, strö över resterande ost och gratinera färdigt rätten tills riset är klart och ytan är gyllene, 15-20 minuter.

Vi åt som sagt det här med halloumi för att få en vegetarisk måltid, men jag kan bara gissa hur gott det här skulle vara med en bit kött eller kyckling.

Förresten - VARNING utfärdas! Det är lätt att äta för mycket...