onsdag 12 april 2017

Säsongssammanfattning: SKAM, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Det kunde man ju ana att jag inte skulle kunna hålla mig borta från en tv-serie som tagit i stort sett hela jordklotet med storm. Så pass så att en amerikanska remake är på gång, vid namn "Shame". Gu' bevare att amerikanarna ska behöva läsa undertexter liksom.
Jag tittade alltså in på SVT Play igår, för att se om "Skam" kunde vara något att hänga i påskriset, nu när fjärde och sista säsongen har premiär i veckan, och innan jag visste ordet av hade jag sett hela första säsongen. Det går fort alltså. Avsnitten i säsong 1 är i varierande längd, där det längsta var 35 minuter och det kortaste på dryga kvarten.

"Skam" är uppdelad så att varje säsong har en ny huvudperson som vi får följa närmare. I den första säsongen följer vi Eva under hennes första år på gymnasiet.

Bildkälla Mediepodden
Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana
Favoritavsnitt: Det är svårt att hitta sådana i den här typen av serien tycker jag, särskilt när man ser hela säsongen på ett bräde och allt liksom flyter ihop. Men jag hade favoritögonblick i 1x09 "Man är det man gör" när Eva äntligen får prata med Ingrid om vad som hänt mellan dem, samt avsnitt 1x10 "Jag tänker att du har blivit helt galen" där tjejgänget verkligen svetsas samman.

Favoritkaraktär: Man skulle ju kunna tro att det per automatik skulle bli Eva här eftersom säsongen är centrerad kring henne, och visst - jag gillar henne. Också. Men jag föll lite pladask för Sana. Liten aning mindre pladask föll jag för Noora och Isak. Roligt för mig då att det är kring dessa tre de kvarvarande säsongerna är centrerade.

Favoritpar: Jag passar på den.  Det enda egentliga förhållandet är det mellan Eva och Jonas, och de har sin beskärda del problem. Så går det som det går också.
Gillar hela vänskapsdynamiken bland tjejerna, men hittar inget romantiskt förhållande jag verkligen gillar. Det känns lite meh på den planen, den här säsongen i varje fall.

Bäst i säsongen: Helt självjävlaklart att Eva fick de där vännerna. Jag fullkomligt älskar hur de ställer upp för varandra, även om de inte alltid är sams.

Värst i säsongen: Kan inte komma på något alls faktiskt. Det här är bra.

Övriga kommentarer: Trots att Sverige och Norge är grannländer, så inser jag att det är mycket jag inte vet om livet i Norge. Russebuss till exempel, var jag tvungen att kolla upp vad det var. Google är min bästa vän ibland.

2 kommentarer:

  1. Åh jag älskar Skam, så fantastiskt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Ska ge mig på säsong 2 nu. :D

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .