måndag 14 augusti 2017

"The land of stories: An author's odyssey" av Chris Colfer

Inlägget kommer innehålla spoilers för serien "The land of stories". Läs vidare på egen risk.

Femte delen av sex i Chris Colfers serie om tvillingarna Alex och Conner Bailey och deras äventyr i sagornas och böckernas världar, heter "An author's odyssey". Till en början var jag rädd för att Chris Colfer skulle blanda in sig själv i berättelsen, men författaren som avses är istället Conner. Här dyks det ner i hans skoluppsatser, för att leja en armé som kan besegra den ondskefulla litterära armén som tagit makten i sagoböckernas värld med hjälp av tvillingarnas ondskefulle farbror Lloyd. Eller Den Maskerade Mannen, för det låter lite mer hotfullt.

Bildkälla Goodreads
Jag har verkligen gillat att hälsa på i Sagovärlden, och jag kommer säkert sakna den lite när jag läst sista boken, för jag kommer att läsa den. Colfer har byggt upp en lite myspysig värld om vad som händer efter sagornas slut, vad som händer i det där "ever after" som sagor ofta slutar med. Jag förutspår att det kommer vara seriens sista mening. Även älskade sagokaraktärer har här fått sidor som kanske inte alltid är smickrande, och de är inte så slätstrukna som de ibland kan vara i sagorna. Prinsessorna vill gärna lära sig fäktas, och prinsarna har inte alls något emot att passa barnen eller lära sig virka grytlappar.
Men! Den här boken känns bara som en enda lång transportsträcka. Det kommer komma en rejäl upplösning i sista boken, det anar man, men det känns som att de tre sista böckerna egentligen är en enda jättelång bok. Där de tre första böckerna kunde läsas rätt så fristående, så följer del 4-6 varandra så tätt att det knappt ryms ett andetag mellan dem.
Jag känner också mer och mer av att de här böckerna lämpar sig främst till unga läsare. Skulle helt klart rekommendera dem till mellan- och högstadieläsare, men är man äldre än så kan det lätt bli lite tradigt mellan varven.
Jag retar mig även stundtals på de moraliska övertonerna och hur förbaskat korrekt och präktigt det är. Lite äppelkindat käckt så där. Dessutom får jag intrycket av att Chris Colfer gärna vill hålla sina böcker så fläckfria som möjligt för att de ska få behålla sin läskrets i det där Kungadömet Av Överreaktioner som han kommer från. Eftersom jag följer Chris Colfer på sociala medier så vet jag att många skolor i USA har delar av serien på sin läsrepertoar, och för att få vara kvar där kanske man måste behålla alla karaktärerna som vita och heterosexuella? Vad vet jag? Jag saknar dock en minsta lilla antydan till något annat kärleksintresse än pojke/flicka, särskilt som författaren själv är öppet homosexuell och lever i ett flerårigt förhållande med en man. Vad jag drar mig till minnes just nu så finns det endast en (!) karaktär som har en mörkare nyans på huden är albylvit, och det är en av bikaraktärerna. Jag kan tycka att det är lite synd. Vänder man sig till unga läsare så kan det vara en bra idé att blanda in olika utseenden, ursprung och sexualiteter. Faktiskt.

Mitt betyg den här gången blev snittbetyget 3/5. Det var lättläst och jag hade lite trevligt några dagar och jag hatar det ju inte. Känner mig bara för gammal ibland.

Ja. Det var väl bara det. Sjätte delen släpptes i juli, men jag har inte skaffat den än. Jag ser dock fram emot den så att jag får veta hur det går i slaget om sagovärlden.

"Once again, it's a beautiful day to be a pirate," Auburn Sally said to her crew. "Ladies, lower the sales!"
The twins looked up, expecting the sails above them to come down and fill with the ocean air. Instead, Siren Sue peeked out of the crow's nest with a treasure chest full of scarves, jewlery, hooks and weapons. The other pirates gathered below her with hands full of gold coins.
"You heard the captain - time to lower the sales!" Siren Sue announced. "For a limited time, everything is half off! Scarves are two coins, earrings are four coins, necklaces are six coins and the rifles are eight coins! Get your accessiories while the sales are low!"
Siren Sue sold off the items to the pirates below until there was nothing lest in her chest. The women ogled their new purchases and showed them off to one another. It absolutely baffled Alex, and when she glanced at Conner, he looked just as confused as she did.
"I don't understand what's happening," he said. "I never wrote that."
"Did you mean to write lower the sails? Like the normal sails on a ship?" Alex asked. 
"Oops," Conner said. "I must have spelled it wrong."