torsdag 17 augusti 2017

What I eat in a day #16 - Yesterday

Som rubriken antyder - maten jag åt igår. Helt enkelt.


Jag började min dag med te och gröt. Vårt plommonträd tyckte att det var en bra idé att låta all frukt mogna prick samtidigt, så självklart toppade jag gröten med plommon. Samt kanel, pumpakärnor och hampafrön.
Jag brukar göra min egen grötmix också. Började med det efter att ha sett en hutlöst dyr "supergröt" på en butikshylla. Kollade vad den innehöll och gjorde min egen, betydligt billigare. 4 dl havregryn, 4 dl rågflingor (eller boveteflingor för det är också gott), 1 dl linfrön, 1 dl solroskärnor. Blanda och förvara i burk. Vid grötkok: 1 dl grötmix, en nypa salt och 2 dl vätska. Jag gör oftast min gröt på någon sorts plantmjölk, i det här fallet var det mandeldryck/mjölk. Det ger en väldigt krämig gröt som inte behöver extra mjölk i tallriken. Tycker jag i varje fall, men det där är ju en smaksak.


Till lunch gjorde jag ugnsbakad falafel enligt ett recept jag hittade hos Simply Quinoa. Till det grönkål masserad med olivolja, samt råris och sås som blev kvar från middagen dagen innan. Då åt vi kofta korma, alltså köttbullar i gräddsås - fast på indiska. Blev så där behagligt mätt av den här lunchen.


Till fikat fick jag för mig att jag ville ha någon typ av energiboll till mitt te, man kan skymta den där älskade randiga temuggen därnere. Och min vattenburk som jag dricker vatten fån hela dagarna. Med pyttelite inspiration från havrekakor gjorde jag dessa.
½ dl pecannötter, ½ dl havregryn, en knivsudd vaniljpulver, 2 dl russin. Mixa någon minut, tills det går att rulla bollar av "degen". Förvara i kyl.
Rolig grej - jag gillar inte havrekakor med russin för jag fullkomligt avskyr torkad frukt i bakverk. Usch och blä! Men om den torkade frukten, som i det här fallet russinen, inte har blivit uppvärmda, så tycker jag väldigt bra om den.
Nagellacket är för övrigt Wind of change från Polish Alcoholic. Om någon undrade.


Det var en av mina favoriträtter till kvällsmat - risotto med citronpesto. Till det grönsallad, tomat, oliver och ett litet glas vin, så att vi fick göra slut på sista slatten i flaskan.


Till efterrätt frossade vi i oss vattenmelon. På bilden är det Lilla E som tar för sig. Hon fyller 14 år i morgon. Herreminje vad jag känner mig gammal ibland...


Kvällssnacks blev det också. Några kuber ost, några skivor ugnstorkad pepperoni, några cornichoner. Kan vi prata om hur goda cornichoner är? Jättegoda! Ju.