tisdag 1 september 2020

Plejaderna om "Pow wow" av Tommy Orange

I söndags träffades Plejaderna för att prata om senaste boken, som den här gången var vald av mig. Jag har velat läsa Tommy Oranges bok "Pow wow" sedan jag först hörde talas om den när den kom ut för några år sedan, och har alltså tålmodigt väntat på att den skulle komma ut på pocket så att jag kunde får diskutera den med min kära lilla bokcirkel.

Bildkälla Goodreads

Många är på väg till Big Oaklands Pow wow för att delta i festligheterna. Några för att återknyta till sin familj, en annan för att träffa sin pappa för första gången, någon annan för att uppträda i traditionell dans. Och ännu någon som för med sig annat än gemenskap och heliga traditioner.

Vi var rörande överens om att det här var en ganska spretig historia. Det är många personer som har sina egna perspektiv, och vissa av dem är med bara på några få sidor. Det var stundtals svårt att få grepp om persongalleriet och hur de olika personerna hörde samman, om de nu ens gjorde det. Boken hade mycket den ville säga och kanske för få sidor att göra det på. Ändå känns det som en ganska viktig bok, som kanske hade vunnit på att tajta till persongalleriet något och möjligen ge sona karaktärer mer kött på benen. Det verkar också som att boken kanske skulle vinna på att sträckläsas, som jag gjorde, eftersom jag var den som tyckte bäst om den och också den som hade minst problem med persongalleriet. Vi hade också gärna sett mer bakgrund på vissa av karaktärerna och kanske lite mindre av bara misär, som det kändes nu, och även den sida av myntet där det gått bra. Nu var det mycket missbruk, hemlöshet och fattigdom, som förvisso är en del av hur livet ter sig för många ursprungsamerikaner än idag. 
Det känns även som att författaren förväntar sig att vi som läser ska ha en massa förhandsinformation. Kanske har en amerikansk läsare det, men för mig som svensk känns det att det blir stora luckor i förståelsen ibland. Men som en av oss sa: hur mycket kan vi själva om vår egen ursprungsbefolkning, samerna? Inte så mycket kanske... (en kunskapslucka att fylla).
Hos mig växte de där kunskapsluckorna nyfikenhet, och jag läste flera artiklar på Wikipedia om både det ena och det andra - Thanksgiving, Alcatraz, historiska skeenden, helig mark, traditioner.

På det hela taget är det en bok som är värd att läsas, men det är ingen munter historia. Den har något att säga och är välskriven, men lite spretig och bitvis svår att få ett bra grepp om. 
Betygen skiftade från 1,4 hela vägen upp till 4, där jag gav den där fyran som lyckades dra upp medelbetyget till 2,5/5.