fredag 27 augusti 2021

FredagsFilmen: Loving Vincent

Tyvärr finns inte den här filmen längre tillgänglig på SVTPlay, där jag och övriga familjen såg den förra fredagen. Kommer du över filmen på annat sätt så kan jag varmt rekommendera "Loving Vincent".

Bildkälla SVTPlay

Ett år efter Vincent van Goghs död får den unge Armand Roulin i uppdrag att leverera Vincents sista brev. Hans uppgift leder honom så småningom till staden som blev hans sista vistelseort, och där börjar han undersöka omständigheterna kring Vincents död.
 


Filmen är animerad, eller snarare målad. Det är första gången en film gjorts med oljemålningar. Det som gör den extra speciell är att målningarna är helt och hållet i van Goghs stil, och ofta tar avstamp i hans målningar, i allt från landskap till personporträtt. Det är inte alltid lätt att se vilken skådespelare det är som avbildats, men ofta går det - eller så hörs det.
Förutom att filmen är fantastisk att se rent tekniskt, så är den även en fin berättelse om en konstnär som betytt mycket för konsten och som bidrog till uppkomsten av expressionismen. Du behöver inte kunna ett dugg om Vincent van Goghs liv och död för att hänga med i den här filmen. Även om den tar sin början först efter hans död får vi ändå i tillbakablickar veta mer om hans liv och vad som skapade honom som konstnär och människa.
En liten pärla till film, helt enkelt.