fredag 13 augusti 2021

Fredagsmys: Pasta med svamp, soja och smör

Det är snudd på att rubriken innehåller hela receptet på den här snabba och enkla pastarätten. Det kan se ut som en knasig kombination på pappret, men det här är en rätt som är rik på umamismaker och så pass god att det är lätt att ta en portion till. Första gången jag kom över den här rätten var det via Donal Skehans YouTubekanal, och det är även från honom receptet kommer i original. Då heter det rätt och slätt Soy & butter pasta.
Jag åt det här senast i måndags, och visade den på min What I eat in a day dagen efter, där jag även hintade om att receptet snart skulle komma, och här är det.
 


Pasta med svamp, soja och smör

Pasta så det räcker till dig och de dina. Jag föreslår spagetti eller en annan lång pasta.
200 g svamp
3 klyftor vitlök
olivolja
40 g smör
3 msk japansk soja
peppar och eventuellt salt
gräslök (kan uteslutas)

Koka pasta enligt anvisningar på paketet.
Skiva svampen tunt, skala och skiva även vitlöken mycket tunt. Värm oljan i en stekpanna och låt svampen och vitlöken steka tills det är mjukt och lite gyllenbrunt. 
Tillsätt smöret och sojan, låt smöret smälta och blanda in i svampen.
Rör ner den färdigkokta pastan direkt i svampen, toppa eventuellt med fint skuren gräslök.
Servera genast, gärna med generöst med färskriven parmesanost.