torsdag 14 juli 2022

Fem favoriter: Stresshanterare

Mitt i semestern kommer jag med ett inlägg om mina fem favoritsaker för att hantera stress. Ironiskt? Kanske. Å andra sidan har jag haft en ordentligt flare up visavi stress de senaste månaderna, alltså har jag varit stressad som tusan på sista tiden, ibland utan att kunna sätta fingret på varför. (Gissningsvis en stor dos kvarvarande stress, mixat med sorg och ångest.)

Det är såklart inte bra att vara stressad under alltför lång tid, och på vägen genom livet har jag lärt mig massor av knep för att hantera den. Nu påstår jag såklart inte att bara för att det fungerar för mig så kommer det fungera för dig. Vi är alla individer som med olika behov. Men något kanske ger resonans även hos dig.
Här är de, fem olika sätt jag stresshanterar på. Eller ärligt talat bara använder ändå för att det är mysigt.



Tända rökelse. Det är något extremt rogivande med att titta på rök som ringlar omkring. Lite samma effekt som en kan få av att titta på en brasa (en annan favorit, men lite besvärligare att fixa). Nu är det ju inte alla som har en fantastisk finurlig unge som tillverkar rökelsehållare med en twist åt en, som den här katten som har rök kommer ut ur öronen, munnen och rumpan. Den här är till för rökelsekoner, och vill du skaffa din egen så är det egentligen inte mer avancerat än att ha ett underlag som tål värme. Det finns speciella rökelsehållare för pinnar, koner och backflow-koner, men bara sand på ett fat eller i en kruka funkar det med. Tänk bara på att ventilera ordentligt och att ha uppsikt. Det är trots allt en glödande grej vi pratar om, och därmed brandrisk. 
Mina två favoriter är Nag champa och Vanilla. Jag köper min rökelse från Doftlunden.



Gunga och läsa. Om jag inte kommer på något finurligt sätt att flytta in hammocken eller min hängande gungstol över vintern, så är det här en sommargrej för mig. Att sitta ute och gunga för mig själv. När jag fyllde 50 fick jag en hammock av hela tjocka släkten, och i år gav jag mig själv den här hängande stolen med svaj i födelsedagspresent. Och här trivs jag. Är vädret fint sitter jag gärna här och äter frukost, eller tar en kvällsdrink. 
Men allra mest ägnar jag mig åt min stora hobby i den här stolen - läser. Något jag kan göra vilken tid på året som helst, som tur är. Och lite varstans också. Efter att jag tog den här bilden satte jag mig i stolen och läste dagens dikter. Så klart. Att bli vaggad samtidigt som en läser - fina grejer det.



Andningsövningar. Ett kanonknep att ta till när stressen blir stor, är någon form av andningsövning. Allt från några djupa andetag in genom nästan och ut genom munnen, till mer avancerade pranayamas. Känner jag att jag har kort om tid andas jag gärna i fyrkant (andas in, håll andan, andas ut, håll andan medan du räknar till samma tal) eller 7-11 (andas in räkna till 7, ut räkna till 11). Har jag mer tid kör jag gärna en guidad pranayama eller någon av de andningsmeditationer som ofta används inom yogan, främst då min disciplin livsyoga/kundaliniyoga. Och då sitter jag gärna på den där meditationskudden på bilden. Det går så kart att göra andningsövningar ändå, var helst det behövs, men om jag har tiden och planerat in det så sitter jag gärna på den och eldandas. Eller sjunger ett mantra, för den delen.
Kudden kommer från Rusta. Finns även i rosa.


Bildkälla Pinterest

Meditera. Har ni hängt här ett tag så vet ni att jag är en människa som mediterar. Det har jag egentligen alltid varit, men det är först sedan jag började använda Headspace som jag gör det varje dag. Jag började för fem år sedan och har på riktigt allvar hittat en annan typ av lugn sedan dess. Jag mediterar på morgonen, straxt efter att jag gått upp, och får en riktigt bra start på dagen på det sättet. Jag kan inte nog rekommendera alla att börja meditera regelbundet. Särskilt inte om du tror att du inte har tid att bara sitta och andas - det är antagligen då du behöver det som allra mest.