fredag 27 januari 2023

"En bättre värld" av Anthony Doerr

Om mindre än en månad är det dags för årets bokrea, eller som jag kallar den - julafton. Och då kan det kanske vara bra att ha läst de böcker jag köpte på förra årets bokrea. Och det har jag inte gjort än. Men med "En bättre värld" utläst och klar så har jag bara en bok kvar, och den håller jag på och läser, så jag är nästan där.

Bildkälla The StoryGraph

20 februari 2020 tänker idealisten Seymour spränga en bomb i stadens bibliotek. Vad han inte vet är att det befinner sig en äldre man och några barn på övervåningen.
1453 är Konstantinopel på väg att belägras. Inne i staden tar Anna hand om sin syster, utanför murarna tvingas den utstötte pojken Omeir att delta i anfallet.
Efter att jorden blivit obeboelig strävar rymdskeppet Argos mot en ny planet. Ensam kvar ombord finns Konstance som försöker förstå vad som hänt de andra passagerarna.
Deras liv binds samman av en bok skriven innan vår tidräkning, om en man som drömmer att ta sig till en stad i rymden, till Molnfågelland.

Tre tidslinjer alltså, och fem olika karaktärer att följa. Eftersom vi får följa dem under en ganska lång tid, så hinner det också bli flera farväl innan boken tar slut. Det känns ändå helt naturligt för den här boken att det blir så, även om jag i vissa fall hade önskat en annan typ av slut.
Som en röd tråd genom hela boken har vi alltså boken "Molnfågelland", som genom tiderna får olika skepnader, och text förloras på vägen. Boken kan så ses som vikten av bevarande, och vikten av att skriva ner historia och bevara även den. Boken är också i högsta grad en hyllning till bibliotek och bibliotekarier, och sådant gillar vi i det här huset.
Det känns som att det gjorts mycket research, och i och med det så känns boken helt igenom äkta. De karaktärer vi får lära känna kunde mycket väl ha funnits på riktigt, åtminstone en variant av dem. Mitt enda bekymmer med boken är att det finns en person i den som beskrivs som tydligt neurodivergen. Gissa nu vem som tillverkat en bomb. Och det kan jag tycka är lite synd, att den representationen ska bli någon sorts bad guy. Drar faktiskt ner betyget lite för mig.

Betyg ja, "En bättre värld" fick så klart ett sådant. 4/5, närmare bestämt.