onsdag 11 januari 2023

Sett på TV: White House Farm

Allt är Mr Ballens fel. Eller förtjänst, snarare. För tack vare att han gjorde ett program om "The White House murders" där han inte berättade hela historien, just för att han var sponsrad av kanalen/serien om desamma, så ville jag så klart veta vad som hänt. Och tur hade jag att serien fanns att se på Disney+ här i Sverige.

Bildkälla BT

En natt i augusti 1985 kallas polisen till gården White House Farm på den Engelska landsbygden. Här hittas fem medlemmar i familjen Bamber mördade, ende överlevande är vuxne sonen Jeremy, som var den som larmade polisen.
Snabbt avskrivs fallet som ett mord/självmord, då dottern Sheila länge kämpat mot psykisk sjukdom. En av de utredande poliserna tycker sig dock ana att allt inte stämmer, och försöker få till en utökad utredning, något som motarbetas av hans överordnade.

Den här miniserien är alltså baserad på ett äkta mordfall, och det som beskrivs här får väl antas vara sanningen. Eller en version av den i varje fall. Antagligen kommer vi aldrig få veta vad som verkligen hände den där natten, om inte gärningsmannen väljer att berätta allt. För nog verkar det konstigt att begå självmord genom att skjuta sig själv två gånger?
Jag hade så klart snokat reda på utgången i det här fallet redan efter Mr Ballens avsnitt, men det gjorde det inte mindre spännande ändå. Att se hur polisen klantade till en brottsplats å det grövsta, för att sedan försöka reparera redan skedd skada. Klantigt.
Jag gillade den här serien. Skådespelarna gör ett gediget jobb, och det är inte självklart vem gärningsmannen är även i slutet, även om det mesta faktiskt pekar på att rätt person skakar galler än idag. Det finns ändå en liten öppning där.
Serien känns sådär brittiskt välgjord. Ett kriminaldrama som hade varit lika spännande om allt varit hittepå, men det där att det bottnar i ett riktigt fall gör det det där lilla snäppet bättre. Rekommenderas varmt, om tillfälle ges.