torsdag 26 januari 2023

Sett på TV: This is going to hurt

För några år sedan läste vi i Plejaderna en liten bok som det egentligen inte var meningen att vi skulle läsa. Vi har nämligen bestämt oss för att läsa skönlitterära böcker, och "Det här kommer göra ont" av Adam Kay är mer en memoarbok om livet som läkare på en förlossningsklinik i Storbritannien än den basersd-på-verkliga-händelser-bok som vi trodde att det var. 
Hur som haver, vi gillade den så pass att den fick 3,6/5 i medelbetyg. Och förra året kom en miniserie baserad på den boken, med manus skrivet av författaren själv. Och med Ben Whishaw i huvudrollen. Klart jag måste se den, och nu har jag gjort det.

Bildkälla HBO Max

Serien handlar om Adam som arbetar som underläkare på en förlossningsavdelning. Han har ansvar för läkarstudenten Shruti, samt en massa födande kvinnor och deras partners. Han försöker också hålla liv i sitt förhållande med pojkvännen Harry, som han har svårt att öppna sig för. Hans föräldrar och kolleger vet inte om att han är gay, men hans vänner vet. Bästa vännen Greg ska snart gifta sig med Emma, och Adam är best man. Ett uppdrag som visar sig vara svårt att utföra med ojämna arbetstider, dubbla och tredubbla skift, och en brist på balans som stundtals gränsar till det outhärdliga. Patienten gå alltid först. Eller så borde det vara i varje fall.

Titeln här säger ungefär allt. Det gör ont, stundtals. Inte bara på födande patienter, utan på personalen som tar hand om dem. Och på mig som tittar. Jag satt och blundade en del, för ibland blir det mer grafiskt än vad jag vill se, med blod och grejer. Det är mycket glädje i förlossningssalen, men också dramatik, och ibland sorg.
I första avsnittet gör Adam en felbedömning som sedan följer honom genom hela serien, och drabbar inte bara honom utan också hans omgivning. 
Manuset till serien är alltså skrivet av den riktige Adam Kay, som sadlade om till just manusförfattare efter att han valde att lämna läkaryrket. Det är således ett manus som känns mycket verklighetstroget. Liksom i boken blir det många skratt emellanåt, men ofta fastnar skrattet någonstans när en ser allvaret bakom den något skämtsamma tonen. Som en förlossningsavdelning där larmet inte fungerar som det ska. Kan bli roliga scener av det, men i verkligheten är det mycket allvarligt.
Serien har vunnit en massa priser, främst för Ben Whishaws insats som Adam. Det här är en miniserie på 7 avsnitt. Den avslutas bra, så det är ingenting som känns oavslutat eller obesvarat. Skulle det bli en rungande succé finns det möjligheter till fler avsnitt, men jag känner mig nöjd så här.
"This is going to hurt" finns på HBO Max.